АПИ излезе с коментар за пътя край Велико Търново. През юли е изкърпван, възложен е проект за ремонт и обезопасяване

OFFNews 06 август 2022 в 20:24 4668 0

Пътят, където стана катастрофата е бил изкърпван през юли, сега върви косене и подравняване на банкета.

Снимка БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Пътят, където стана катастрофата е бил изкърпван през юли, сега върви косене и подравняване на банкета.

Пътят, на който в събота при катастрофа на румънски автобус загинаха четирима души, а други шестима бяха ранени, е била изкърпен на територията на област Велико Търново през юли, се казва в съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" до медиите. Катастрофата стана при движение на ляв завой при ограничена видимост, като водачът на автобуса, движещ се посока Русе, е напуснал пътното платно вдясно по посока на движението и след удар в спрял извън пътното платно автомобил e последвал и удар в дърво.  

Дейностите по ремонта на пътя са били възложени от АПИ веднага след като решението на Народното събрание от 26 април т.г. е позволило предприемането на текущи ремонтни работи. Преди това повече от година по републиканската пътна мрежа не е изпълнявано текущо поддържане, подмяна на ограничителни системи, знаци и обновяване на маркировката, твърдят от агенцията.

В момента в отсечката от път I-5 в област Велико Търново се извършва косене на храсти и подравняване на банкети. Възложено е и премаркиране на участъка - на осова линия и крайни линии, както и на напречната маркировка. Крайният срок за изпълнение на предвидените дейности е 30 август.

В началото на юли АПИ е възложила и изработването на технологичен проект за ремонт на пътната настилка и мерки за обезопасяване на трасето в населените места и крайпътното пространство. Срокът за изработване на проекта е 30 септември 2022г.

По целия участък от път I-5 на територията на област Велико Търново, от км 65+200 до км 115+300, през юни е извършена инспекция от представители на АПИ, Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" и пътноподдържащото дружество. След инспекцията е изготвен доклад и са набелязани мерки за повишаване безопасността на движението. Към момента той е представен за съгласуване на ОД МВР Велико Търново.

Като препоръка в доклада е била изведена необходимостта от обезопасяване на крайпътното пространство, с цел минимизиране на възможността и намаляване на тежестта при настъпване на ПТП. Предложените в доклада мерки ще бъдат отразени при изработването на технологичния проект, казват още от АПИ след катастрофата с румънския автобус.

По рано днес Държавна агенция „Безопасност на движението по пътища“ (ДА БДП) съобщи, че изпратени на мястото на катастрофата експерти са открили недостатъци в пътната инфраструктура и необезопасени обекти в крайпътното пространство. В хода на следствието предстои да се установят причините за възникване на тежкото произшествие, както и скоростта на движение на автобуса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков