Балерините готвят протест заради пенсионирането на 53

OFFNews 16 април 2015 в 21:18 5344 4

Балетистите се обявиха срещу идеята да се пенсионират на 53 години. От гилдията предупреждават, че подобна промяна ще изгони младите танцьори, като обрича на гибел балета във България.

Балетните артисти реагираха остро на предложението за промени в Кодекса на труда и готвят протест. Сега те излизат в пенсия при 25 години регистриран трудов стаж. Общо в страната балетистите са 138, а 63-ма от тях са на щат в Софийската опера и балет, посочи Димитър Сотиров от PR екипа на операта. Пред Нова телевизия най-възрастната примабалерина в Софийската опера Веса Тонова коментира, че е благодарна на всеки спектакъл. Тя е на 44 години, 25 от тях на сцената.

От гилдията искат да се запази сегашното положение в закона - да се пенсионират след 25 години трудов стаж. „Не е възможно нашата професия да се практикува след възраст от 45 години! природа - ние не сме виновни за това нещо!”, казва пък директорът на Балета на Софийската опера Нора Кръстева. 

Ако бъде прието танцьорите да се пенсионират на 53 години, младите ще са принудени да заминат в чужбина или да си сменят професията.  Всяка година се пенсионират около 20 души и получават между 200 и 400 лева пенсия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша