България се ангажира дългосрочно да подкрепя безопасността на Украйна

С противопоставянето си на руската агресия Киев допринася за сигурността на всички страни в ЕС, заяви София

OFFNews 16 август 2023 в 14:27 2246 0

боеприпаси
Български боеприпаси.

България се ангажира да оказва дългосрочна подкрепа на Украйна в областта на сигурността. 

Днес Министерският съвет прие решение, с което одобри присъединяването на България към усилията на страните от Г-7 за помощ на Киев.

Съвместната декларация в подкрепа на Украйна беше разпространена на 12 юли 2023 г. по време на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс от името на страните от Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените американски щати, както и от председателите на Европейския съвет и Европейската комисия. Впоследствие към нея се присъединиха и Белгия, Чешката република, Гърция, Дания, Финландия, Исландия, Ирландия, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, като списъкът продължава да се разширява.

България оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна, която с противопоставянето си на руската агресия допринася пряко и за защитата на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски страни-членки. В унисон с тази последователна политика, България ще се присъедини към Съвместната декларация на страните от Г-7 в подкрепа на Украйна, обявиха още от правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!