Българите пак са най-нещастните от живота европейци

OFFNews 01 юни 2015 в 22:07 2939 5

Българите отново са най-нещастните от живота си европейци, а сърбите са веднага след нас.

Това показва последното проучване на статистическата служба на ЕС - "Евростат" със заглавие "Качеството на живот в Европа – факти и мнения".

Изследването е проведено през 2013 година, а резултатите от него бяха оповестени днес.

В това проучване освен брутния вътрешен продукт (БВП) са търсени и други критерии, за да се определи колко добре се чувстват жителите на дадена страна. Съчетани са обективни факти с мненията на анкетирани.

Участвалите в изследването са били питани за 8 основни показателя - дали са доволни от времето за пътуване до работа, от взаимоотношенията си с другите, от жилището си, от жизнената им среда, от самата си работа, от финансовото си положение, от местата за развлечение и от начина, по който си използват времето.

В анкетата е използвана скалата от 0, което е тотално неудовлетворени, до 10 - напълно удовлетворени.

Оказва се, че сред 28-те членки на ЕС, както и Швейцария, Исландия, Норвегия и Сърбия, страната ни е на последно място по 7 от всички показатели. Единственият показател, по който не сме на дъното, е жизнената среда - сърбите са по-недоволни от тяхната жизнена среда, отколкото сме ние. Те имат показател 5.0, а ние - 5.2.

Средната оценка на жителите на ЕС за финансовото им състояние е оценка 6. По този показател България има едва 3.7. Голяма разлика има между средната удовлетвореност от личните отношения в ЕС, която е 7.8, и тази в България - 5.7.

Интересно е, че при работата си делим последното място със сърбите, а пред нас е дори Гърция, която от известно време е пред реалната опасност да обяви държавен фалит. България и Сърбия имат индекс 6.0, а Гърция - 6.1.

Най-доволни от живота си са шведите, датчаните, финландците, холандците и австрийците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков