Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

БАН разреши на синоптиците да си вървят, но замълча за имотите на НИМХ

OFFNews 10 септември 2018 в 15:52 3142 0

Снимка Мартин Георгиев

Националният институт по метеорология и хидрология излиза "частично" от Българската академия на науките. Нежелаещите опеката ѝ служители на НИМХ могат свободно да напуснат, извежда се и цялата оперативна дейност, но реши Общото събрание на БАН, но замълча по въпроса за базите и имотите на Института. За научната дейност в решението също не се говори.

Половинчатото решение бе гласувано днес след няколкочасово заседание с 69 гласа "за" и 9 "въздържал се". За него съобщи "Дневник".

То идва след месеци протести на синоптиците срещу мизерията, в която БАН държи института, като преразпределя трохи от държавната субсидия към НИМХ. Те бяха подминавани с мълчание от ръководството на Академията до момента, в който метеоролозите не обявиха, че спират прогнозите за времето от септември, защото нямат пари, за да платят сметките за ток и комуникации. Те се обърнаха към премиера и министъра на образованието с искане институтът да бъде изведен от структурата на БАН и да мине под шапката на МОН.

Премиерът Борисов събра спорещите страни на среща в Министерския съвет в опит да ги помири, което не се случи нито на място, нито до края на дадения от него срок. Напротив - последва нов протест. Стана ясно, че синоптиците категорично не приемат оставане в БАН и министърът на образованието заяви готовността си да предложи извеждането им - било чрез решение на Общото събрание, било чрез промяна в закон, ако решението на ОС не е удовлетворяващо. Отговорът на БАН дойде на следващия ден - мандатът на застаналия зад протестиращите директор на НИМХ бе прекратен.

Решението на ОС бе взето, но така, че да не функционира - не можем да работим при такива условия, възмути се отстраненият проф. Христомир Брънзов.

Председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски даде устно уверение, че НИМХ ще си получи станциите на раздяла, но в решението такъв ангажимент няма.

По въпроса какво става с научната дейност се изказа председателят на ОС на БАН проф. Евелина Славчева. Тя смята, че тя трябва да остане в БАН и да се развива там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews