Бил Клинтън пред студенти в България: Младите трябва масово да влязат в политиката

OFFNews 11 май 2023 в 21:25 3260 2

Бил Клинтън

Снимка Getty Images

Бил Клинтън

Младите трябва масово да влязат в политиката и да не се страхуват да седнат на масата за преговорите. Нищо на този свят не се случва, защото хората се бият, а нещата се случват, защото хората се събират, за да създават неща.

Това заяви 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън на публична лекция пред студенти на тема "Корпоративно социално влияние върху бъдещите поколения" в НДК, предаде БТА.  

Американският президент е в България по покана на главния изпълнителен директор на "Хювефарма" Кирил Домусчиев. Утре Клинтън, който беше начело на Белия дом два мандата - от 1993 до 2001 година, ще е домакин на Глобалната инициатива на Клинтън в София.

"След време, когато си спомняте днешния ден, ще си кажете: "Ние бяхме млади, но върнахме на България свободата, ние я придвижихме към преуспяването, сигурността и членството й в Европейския съюз". Убеден съм, че ще можете също така да кажете: "Когато навлязохме в новото хилядолетие, Америка беше с нас и заедно преобразихме света". Благодаря ви! Бог да ви благослови. За мен е голяма чест да съм тук", обърна се той към студентите.

Клинтън отбеляза, че е бил в страната ни освен през 1999 г., но и през 2005 г., когато е поканен да участва в конференция. "Спомням си посещението си през 1999 г., имаше страхотен митинг пред храм-паметника "Александър Невски". Имаше 30-40 хиляди души и беше невероятно", посочи той. 

Американският президент добави, че САЩ "подкрепя курса на правителството по отношение на политическите, икономическите и военните реформи, които се провеждат тук".

"Много съм благодарен и за подкрепата, която ни оказахте на нас - и на останалата част от Европа - за действията ни в Косово", каза още Бил Клинтън.

Според него минаваме през период и във всеки момент на човешката история има линии, които ни разделят. Нещата се случват, защото животът не е перфектен, изтъкна той.

"Има период на интензивна икономическа, социална и културна промяна на фона на глобална икономика, която е довела до бедност повече хора от преди, но същевременно е насърчила по-строги икономии", посочи Клинтън. По думите му и Брекзит е имал глобален ефект.

Като причини за случващото се Клинтън изтъкна икономическата криза от 2008 г., която е засегнала целия свят и е била изключително тежка: "Отне ни дълго, за да се възстановим, повече от нормална рецесия".

По думите му има огромна разлика в икономическите възможности и достъпа до образование и здравеопазване. Според него това е ядосало много хора и е поставило въпроса пред тях дали децата им ще имат по-добро бъдеще.

Клинтън отбеляза още, че информационните ни системи са изправени пред революцията на социалните мрежи. Когато започнах да се занимавам с политика, всеки град си имаше собствен вестник и радиостанция, а сега те са на изчезване, изтъкна той.

Според американския президент има проблем и с достоверността на информацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

12.05 2023 в 08:23

Влязаха, през обаянието на Възраждане, с турбо национал наркоманията.

Ако не са лапнали цицата на паралелната сива хранилка на Гроб.

Останалите се чудят защо програмист взима толкоз пари, когато са толкоз хубави, фитнес коректни, бухат кючек фантастично, или устните им са така приятно бото-подпухнали от крехка възраст.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша