Борис Бонев иска среща с шефа на НС: Без паркинг за депутати, пешеходна зона около Св. Александър Невски

OFFNews 06 януари 2022 в 13:57 2036 0

Независимият общински съветник Борис Бонев днес внесе доклад, който предвижда обособяването на пешеходна зона около храм-паметникът „Св. Александър Невски“. 

Председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви вчера, че “ако площад „Св. Александър Невски“ стане пешеходна зона, тогава НС на драго сърце ще се откаже от паркоместата”. Общинският съветник от Спаси София казва, че ще покани на среща Минчев, с който да обсъдят детайлите и аргументите за премахването на незаконния паркинг от площада.

“Народното събрание е добре обслужено с градски транспорт, а депутатите имат още един паркинг зад сградата на Партийния дом. Смятам, че това е добър компромис за всички страни, но най-вече е в обществен интерес”, споделя Бонев. 

Докладът предвижда околните малки улички също да станат пешеходни - части от „Оборище“, „Шипка“, „Дунав“ и „11-ти август“. Всички те водят до катедралния храм-паметник и нямат транзитна функция за колите, обяснява Бонев. 

Сред мотивите за премахване на привилегированият паркинг и превръщането на пространството в пешеходна зона са плановете на Столичната община за подобряване на градските пространства в София, както и дестимулиране на трафика в сърцето на града. “Нека си отговорим на въпроса искаме ли да продължим да живеем в град, заринат от коли, или в спокоен, красив и чист #ГрадЗаХората?” - риторично пита независимият общински съветник. 

Според градските активисти площадът трябваше да бъде напълно пешеходен още през 2014 г., когато бе обявен проектът за ремонт на пространството. “Минаха много години, а ремонтът така и не се случи. Няма причина да се отлага повече тази мярка, която няма да затрудни колите в София, но ще даде на гражданите ново градско пространство. Именно затова очаквам не само подкрепа от общинските съветници от всички политически групи, но и от партиите в Народното събрание, заключи Бонев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews