Скандалът расте: според Инспектората на Министерски съвет министърът на културата трябва да анулира конкурса за директор на БКИ Рим

OFFNews 11 май 2024 в 11:58 3419 0

Рим

Снимка Банка за снимки

Рим

Според становище на Инспектората на Министерски съвет министърът на културата трябва да анулира конкурса за директор на Българския културен институт в Рим - открити са нарушения при провеждането му, което автоматично би трябвало да води до провеждането на нов. В края на февруари участниците в конкурса д-р Ивелина Кючукова, Искра Ангелова, д-р Анета Риналди, Кирил Бояджиев, Биляна Генова, Вида Пиронкова и Валентин Гиясбейли оспориха пред редица институции избора на Илия Лозанов за нов директор. Той бе избран след дългогодишното управление на БКИ Рим от Жана Яковлева, която няма право на нов мандат и вече е назначена за сътрудник на БКИ след встъпването в длъжност на новия директор. Според жалбоподателите при провеждането на конкурса и при обявяването на резултатите са допуснати сериозни нарушения, които напълно го опорочават, съобщиха български медии.

Тогава седмината известни творци и общественици, участници в конкурса, сигнализираха за нарушенията пред тогавашния министър на култрата Кръстю Кръстев, администрацията на Министерство на културата, както и Инспектората на Министерски съвет, тогавашния министър на външните работи Мария Габриел, тогавашния председател на Комисията по култура и медии в парламента Тома Биков, както и пред всички останали членове на Комисията: Петър Николов (Възраждане), Манол Пейков (ПП-ДБ), Стоян Михалев (ПП-ДБ), Антоанета Цонева (ПП-ДБ), Христо Петров (ПП-ДБ), Любен Дилов (ГЕРБ-СДС), Костадин Костадинов (Възраждане), Тошко Йорданов (ИТН), Димитър Николов (ГЕРБ-СДС), Джанар Топалова-Яшар (ДПС), Иван Ченчев (БСП), Климент Шопов (Възраждане), Радослава Чеканска (ГЕРБ-СДС). Комисията по културата не e отговорила на питането.

Седмината са написали и молба до МК за достъп до обществена информация по ЗДОИ, за да видят как са оценени, но след дълго забавяне получават копия на оценъчните карти със заличени имена - както на оценяваните, така и на оценяващите - и така не могат реално да видят кой от тях по колко точки е получил по изискваните условия за допустимост, опит, финансова далновидност, образования и квалификации, владеене на език, концепция и др.

Както OFFNews писа, конкурсът изглежда нагласен, а това лесно може да се установи, като се изгледа седемчасовия запис от "устния изпит" на кандидатите - спечелилият го е бивш съуправител на Дома и корепетитор в Музикалното училище в София и академия "Санта Чечилия" в Рим, докато останалите кандидати имат значителен опит в културния мениджмънт и управлението на големи културни събития и проекти, публично известни са със своята работа в областта на културата, културната администрация и дипломация, а част от тях са доктори, Фулбрайтови специализанти и имат по 2-3 висши образования, както и голям културен опит както в България, така и на местно ниво, в Италия.

Два месеца по-късно подалите жалбата кандидати получават отговори от Министерство на културата и от Главния инспекторат на МС. Скандалното в случая е, че констатациите на двете институции коренно се различават. Според Инспектората нарушения при провеждането на конкурса има и те трябва да се коригират, докато заключението на Министерство на културата е, че конкурсът е проведен според правилата.

От писмото от МС става ясно, че вече бившият министър-председател акад. Николай Денков, макар че името му конкретно не се споменава, е назначил проверка във връзка със сигнала, подаден на 29 февруари. Инспекторатът е изпратил писмото си на 7 май, вече при служебното правителство на Димитър Главчев.

Изводите са, че твърденията на участниците в конкурса са основателни и нарушения има, като например в нарушение на административно процесуалния кодекс участниците в конкурса са уведомени след законоустановения 3-дневен срок за допускането или недопускането им до следващия етап на конкурса.

Сред нарушенията са и че в писмата за допускане до конкурса участниците не са били уведомени за датата, часа и мястото на провеждане на събеседването. Друго нарушение е, че резултатите от конкурса са били обявени на участниците доста след изтичане на 3-дневния срок от провеждането му и то - непосредствено след подаване на специална молба от тях към Министерството. 

Главният инспекторат на МС е дал препоръки на министъра на културата да отстрани нарушенията в рамките на неговата компетентност. Инспекторатът на МС е най-високата проверяваща инстанция на ниво държава.

Писмото от Главния инспекторат:


Проверката в Министерство на културата по случая тече от времето на министър Кръстю Кръстев.

В писмото от Министерство на културата, подписано вече от служебния министър на културата Найден Тодоров на 30 април 2024 г., но изпратено на 7 май, пише, че няма основания за отмяна на конкурса за директор на БКИ в Рим и че той е проведен според Кодекса на труда и съответните наредби.

"Видно и от двата документа, случаят е странен (меко казано) и абсурден, като повечето неща у нас, защото в единия пише, че НЯМА проблем, а в другия, че ИМА проблем, при това цели три проблема и съвети те да бъдат разрешени по най-благоприятен начин. Кой ли ще е този начин? Нямам идея!", коментира във фейсбук една от кандидатките Вида Пиронкова. И добавя: "Ние, участващите в сагата вече се оплетохме и объркахме, и забравихме какво точно искаме, и от кого го искаме!!!"

Искра Ангелова написа в своя профил във Facebook: "Нашите" хора са "наши" на всички - ето това разбирам постепенно. А независимите, можещи и знаещи, квалифицирани и пълни с идеи, образования и огромен опит не са от тази “порода”. Кадърните ще се изселваме (вече поне е доброволно), докато Трите Хаш (по Валери Петров, който разкрива значението на абревиатурата ННН в една своя поема - "трите хаш" са всъщност "Някой Некадърник Наш", бел ред.) управляват, подменят истината, не допускат независими и свободни хора никъде, завладяват, колят и бесят.

Друга кандидатка - д-р Ивелина Кючукова - коментира:

"Предречените конкурси, са едно от най-гнусните отрочета на соца и всякакви темподобни диктатури, когато всичко е решено предварително от Някой, днес това продължава и задушава всякаква инициатива, мотивация и развитие на творците и въобще на културата! Няма и надежда, че някога ще се промени, което нарежда тези институции в редиците на най-ретроградните и зловещи общества, анахронични и безплодни!"

Според запознати със случая юристи и експерти при констатациите на Главния инспекторат на МС е редно министърът на културата да отмени конкурса и да обяви нов.

Отговорът от Министерство на културата:

Искате да знаете повече?

През ноември 2023 г. Министерството на културата обяви имената на кандидатите за директори на българските културни институти в чужбина. Сред тях бяха позиции в европейски столици като Рим, Виена, Париж, Берлин, Будапеща и Варшава, като мандатът на избраните чрез конкурс ще бъде четири години.

Цяла година след първоначалното обявяване на конкурса и подаването на всички необходими документи и концепции, кандидатите са били пресяти на първи кръг, сведени до девет и изслушани в продължение на седем часа на 19 февруари 2024 г. от осемчленна комисия. Тя се е състояла от четирима директори на дирекции в културното ведомство: Силва Хачарян - директор дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности"; Ралица Агопян, главен експерт-юрист на дирекция "Административно обслужване"; Елиянка Михайлова, директор на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование"; Диана Арнаудова, директор на дирекция "Бюджет и финансово счетоводни дейности", както и директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова и експертите от Външно министерство Зорница Петрова, Политически кабинет на МВНР и Стела Димитрова, директор на дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" към МВНР, с председател - заместник министъра на културата Виктор Стоянов. Комисията е назначена от министрите Кръстю Кръстев и Мария Габриел. (Целият конкурс можете да гледате ТУК.)

Деветимата, които са били допуснати до конкурс, са:

Историкът, археолог и културен антрополог, ръководител на археологически разкопки с френско-италиански екипи в Южна Италия, стипендиант по Еразмус в Университета Сапиенца д-р Ивелина Кючукова, която има още специализация във Френското училище в Рим École française de Rome.

Журналистката, филолог и актриса, която е специализирала в Театралната академия Silvio d'Amico в Рим, завършила е НАТФИЗ, българска филология в СУ, медии и журналистика в университета Emerson в САЩ като носител на стипендията за културен и образователен обмен Fulbright, с над 20 годишен опит като главен редактор, културен мениджър и продуцент на културно и медийно съдържание Искра Ангелова;

Композиторът и поет Вида Пиронкова, която е специализирала и работила като арт мениджър в няколко галерии и културни институти в Рим като Italarte Fine Print, AssociaIone Diletta Vittoria и Galleria Vittoria.

Биляна Генова - дългогодишен директор на дирекция "Култура" в Столична община, организатор и координатор на културната програма на Столична община, дългогодишен ръководител на галерия, култоролог, учила в Държавния университет в Милано и СУ.

Д-р Анета Риналди - дългогодишен куратор и арт директор на художествена галерия в Рим, художник, създател на програмата по визуални изкуства в НБУ, преподавател и доктор на изкуствата, специализант на университета в Сиена.

Венета Ненкова - културолог и журналист от радио Ватикана и RAI International, която създава и движи българското неделно училище в столицата на Ботуша. Тя е магистър по Опазване на културното наследство и културен туризъм, член на Ордена на журналистите в Рим.

Режисьорът, журналист, продуцент и актьор Кирил Бояджиев, който понастоящем е директор на Учебен аудио-визуален комплекс в НАТФИЗ и също има три дипломи.

Валентин Гиясбейли - дипломиран магистър по арт мениджмънт, актьор, продуцент, дългогодишен директор на различни културни организации и главен експерт по култура и образование в столичния район "Овча купел". 

И бившият съуправител на Дома, завършил Музикалната академия в София и корепетитор в Музикалното училище в София и в Музикалната академия "Санта Чечилия" в Рим Илия Лозанов.

За културната ни мисия в Рим за учудване на всички на първо място бе класиран тъкмо музикантът Илия Лозанов, който е работил и като сътрудник към Посолството на България към Ватикана. Председател на изпитната комисия беше заместник-министърът на културата Виктор Стоянов, който и в момента изпълнява тази длъжност.

Предстои да се разбере дали компетентните институции ще се заемат с разрешаването на този казус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !