Чакали се появиха в Морската градина на Бургас

OFFNews 28 февруари 2024 в 15:17 1305 0

чакали

Снимка Фейсбук/Георги Каридов

Чакали се настаниха и в Морската градина на Бургас.

Чакали се появиха в Бургас и околните селища. Вече се настаниха и в Морската градина. Причината е повишената им популация и приспособимостта им като инвазивен вид, поясни Невен Каравасилев от ловно-рибарското сдружение "Лебед", цитиран от БНР. Той апелира за спешни мерки с участието на експерти и представители на науката.

Чакали са виждани в бургаските комплекси "Меден рудник", "Изгрев" в гробищния парк, кв. Долно Езерово, в селата Рудник, Черно море. 

По думите му животното идва преди стотина години от Азия, установява се първоначално в причерноморските райони, а сега може да се види в цяла България, същото е в Полша, Чехия, Унгария.

В България се отстрелват около 62 000 чакали, а до момента само този сезон 1950 екземпляра са отстреляли ловците от бургаското сдружение. Популацията обаче продължава да нараства.

"Това, което мога да предложа, е науката да си каже думата и тази популация в урбанизираната градска среда чрез храна, чрез примамка, в която да има сложено вещество, което по изкуствен път да прекратява детеродните способности на чакала. Това обаче може да е опасно за домашни любимци и е крайна мярка", казва Каравасилев.

Ловецът допълва, че отстрелвайки чакала, той отваря ниша за други животни. Залагане на капани в защитените влажни зони, откъдето идват животните, е друго възможно решение, но ловът там изисква съгласуване.

Такъв лов е трябвало да има вчера в резерват Атанасовско езеро, но заради липса на отговор от страна на екоминистерството е пропаднал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика