Да наемем счетоводител или да ангажираме кантора

OFFNews 07 ноември 2022 в 12:53 319 0

кантора

Снимка pixabay

Кантора

Не само в София, но и във всички други по-големи градове на страната става все по-голям броят на юридическите лица. Появяват се все нови и нови фирми, като това многообразие покрива всякакви сектори, предлагащи огромно многообразие от стоки и услуги.

Съвсем логично, това са все дружества, които се нуждаят от професионално счетоводно обслужване, което изключително много оказва влияние върху търсенето на специалисти в тази област.

Има един много важен въпрос, който управителите на много фирми си задават. Кое е по-добре за бизнеса - да наемем служител, който да работи за нас като счетоводител 5 дни в седмицата по 8 часа на ден или да ангажираме външна кантора.

Претеглете плюсовете и минусите на това да имате счетоводител на договор

От една страна страна, за вас винаги ще изглежда по-добре мисълта да имате служител, който да е на ваше разположение на пълен работен ден. Но тук възниква един много важен въпрос - дали вие се нуждаете от неговото присъствие толкова много?

Имайте предвид, че счетоводната професия е скъпо платена, а за да работи един човек като счетоводител, това означава той да има високо образование и квалификация.

Въпросът е там, че ако смятате да наемете човек, който да работи като счетоводител на минимална работна заплата, твърде е вероятно да ви се изсмеят в лицето. Ако пък някой се съгласи, не се надявайте това да е за дълго.
Твърде скоро човекът ще си тръгне и няма да се върне повече на работа, а понякога дори могат и да ви оставят без предизвестие.

Помислете за външна кантора

Идеята да наемете външна кантора, първоначално може да ви притеснява и да се питате дали ще получите всичко, от което се нуждаете. Помислете обаче.

Повечето кантори предлагат пакетна услуга, която включва консултации, подаване на данъчни декларации, обработка на документи и много други (вижте в Acc-consultco.com).

Ползването на външна кантора ви спестява всички ангажименти от рода на това да плащате осигуровки на своя счетоводител, да му осигурявате пространство за работа, да му осигурявате необходимия брой дни за отпуск през годината и много други подобни.

В същото време, ще плащате фиксирана месечна такса за счетоводно обслужване, а услугата ще се извършва от опитни и висококвалифицирани специалисти. Може би все пак да се работи с външна фирма не е толкова лошо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!