Да влезе ли Елиас Канети - нобеловият лауреат, роден в България, в учебната програма

Въпросът поставиха от "Продължаваме промяната - Демократична България" на парламентарен контрол

Ружа Райчева 08 март 2024 в 11:27 1214 0

Елиас Канети

Снимка Уикипедия

Елиас Канети

"Продължаваме промяната - Демократична България" поставиха пред министъра на образованието проф. Галин Цоков въпроса дали нобеловият лауреат, роден в България, Елиас Канети да не се изучава задължително в училищата. 

Въпросът зададе депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Иван Белчев по време на парламентарен контрол. Според него е чудесно, че през последните години в учебната програма са били добавени и автори като Станислав Стратиев, Георги Господинов и Борис Христов, но прави впечатление, че творчеството на Канети отсъства.

Елиас Канети е роден в Русе през 1905 г. в семейство на сефарадски евреи. Майчиният му език е ладинският - староиспански. До 6-годишна възраст той живее в България, след което семейството му заминава за Манчестър, където Елиас проговаря английски. През 1913 г. семейството му се установява във Виена, където започва да говори на немски език, като така става полиглот. Започва да пише на немски. Канети получава Нобеловата награда за литература през 1981 г. в качеството си на австрийски гражданин. 

От ПП-ДБ акцентират върху факта, че в автобиографията си "Спасения език" Канети свързва своето детство с България, което го прави български автор. Според коалицията изучаването на негови текстове в училище би допринесло за националното ни самосъзнание.

В отговора си министърът проф. Галин Цоков уточни, че в учебния списък със задължителни литературни текстове е ограничен, защото в него са включени основни произведения. 

Проф. Цоков обясни, че може да се направи обсъждане на евентуална промяна на учебната програма, но това е работа на учителите, преподавателите и литературните критици, които дават своите предложения относно структурата ѝ. 

Вторият етап би бил обществено обсъждане на направените предложения, в които могат да вземат участие и други общественици. Проф. Галин Цоков подчерта, че така писателката Петя Дубарова е била добавена в този списък при последните промени на учебните програми. 

"За съжаление в рамките на последните години не са правени предложения Елиас Канети да бъде включен в учебните програми. Трябва да отбележим, че и сега в действащите учебни програми учителите могат да включат и творбите и на други автори, за да развият компетентностите на своите ученици", отбеляза проф. Цоков. 

В реплика Иван Белчев добави, че според него Елиас Канети заслужава своето място в задължителната учебна програма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки