Държавата иска документ от Алепо, за да даде пенсия на българчетата Амина и Каролина

Антония Чорева 06 юни 2017 в 14:37 8043 0

Държавата остави две българчета – полусираци без наследствена пенсия. Парите не са много – 104 лева на месец, но ще бъдат от помощ на семейството, останало без баща. А причината да бъдат лишени от пенсия, както обикновено, е чисто бюрократична. 

Казусът е заплетен и с него се е заел адвокат. Става дума за две момиченца Амина и Каролина – на 8 и на 2 години. Те са полубългарчета, полусирийчета, тъй като баща им е сириец от Алепо.

Майката, останала вдовица, се запознала с баща им Гърция и първата им дъщеря се родила там. Когато е бременна с второто им дете обаче, бащата получава тежка диагноза - рак. Тогава той моли жена си да се върне в България – в Горна Оряховица, където близките й да й помагат.

Майката на децата се казва Нели Колева Иванова и е родом от Горна Оряховица. Тя се запознала с мъжа си Махмуд Хасан Абду през 2003 г., когато е работила в Гърция. Двамата сключват брак септември 2009 г. в българския град Троян, което дава и законното право на децата да получават пенсия, след като баща им е починал. След брака те се връщат да работят в Гърция. Там се ражда и първата им дъщеря – Амина, която сега е на 8 години.

Тричленното семейство живее в Гърция и двамата родители работят там и през 2013 година разбират, че чакат и второто си дете, но заедно с това и лошата новина, че Махмуд има рак. Той започва своето лечение, но прогнозите не са добри, а жена му Нели е бременна.

Историята на семейството е много трагична, защото сириецът моли жена си да се прибера в България, за да не остава сама в Гърция с малките си деца. Така той остава сам в последните си часове и почива в гръцка болница само три седмици преди да се появи и малката Каролина.

А малката се ражда в България. Нели става бързо вдовица с две деца, без работа, само с помощта на родителите си. Тогава тя подава и молби за наследствени пенсии на децата си, за да се справят някак си. Вдовицата има работа, готвач е, но парите не стигат. И до днес обаче децата не са получили пенсии.

И случаят е следният

За да се отпусне наследствена пенсия на дете на починал родител, трябва да се представи удостоверение за брак между двамата в НОИ. Оказва се обаче, че само българският документ за брак не е достатъчен. Трябва да се предостави такъв и от Сирия.

Ако ставаше въпрос за друга държава, може би нещата щяха да са по-лесни, но Махмуд е от Алепо – град, в който от години има военен конфликт, който е сринат и който няма почти никаква функционираща администрация, а какво остава там да знаят, че сириецът, избягал от войната в Гърция, изобщо се е женил за българка.

Махмуд е от Алепо, но е избягал от там от 2006 г. не се е връщал никога повече. А Нели споделя, че бракът им никога не е регистриран в Сирия, а за сирийските власти Махмуд не е женен и няма деца.

Въпреки това обаче НОИ – Велико Търново отказва да отпусне наследствени пенсии на децата без такъв документ, било той и от Алепо.

Борбата на Нели обаче продължава и с помощта на адвоката си тя се обръща към омбудсмана. От там идва съветът, че след като децата нямат право на наследствена пенсия, имат право на индивидуална пенсия на лица, които нямат право да им отпусне пенсия по Кодекса за социално осигуряване, тъй като в удостоверенията за раждане фигурира, че Махмуд е техният баща.

НОИ обаче е категорично, че ще спазва наредбите. Точка. Наследствени пенсии без свидетелство за регистриран брак от Алепо няма да има.

Третият вариант за отпускане на така нужните за семейството пари идва от Общинския съвет в Горна Оряховица. От там вземат решение да искат от Министерски съвет да предложи индивидуална пенсия на децата. И тук семейството удря на камък.
За НОИ решението на Общинския съвет не значи нищо, трябва единствено и само този документ, става ясно, след като общинарите изпращат към НОИ преписката. Това е и последният опит на майката на двете деца да се бори за наследствена пенсиия – последният отказ на НОИ – Велико Търново е на 15 февруари 2017 г.

Тези две българчета не могат да вземат пенсия и въпреки презумцията в Семейния кодекс, че за баща на родените по време на брака деца се определя съпругът на майката – тоест има ли граждански брак, баща на детето е съпругът. И тук адвокатът Люси Илиева заключва: „Формализмът убива хуманизма“.

Сега вдовицата се е срещнала със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, от който също чака подкрепа и се надява той да помогне да бъдат отпуснати така чаканите наследствени пенсии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки