Девети ден без достъп до Триград и околните села, местните готвят протест

OFFNews 20 декември 2021 в 12:02 1848 0

Триградското ждрело

Девети ден поред девинското село Триград и още три селища след него - Кестен, Жребово и Водни пад - са без достъп. Инициативен комитет „За спасяване на Триград“ инициира протестна подписка, която вече е подкрепена от 2000 души, предаде БНР. 

Триград бе сред най-засегнатите от обилния снеговалеж и лошо време в Смолянско. Местните жители настояват за спешно възстановяване на пътя до селото и се готвят за гражданско неподчинение в сряда сутринта на главния път Кричим-Девин, в района на КПП на входа в града.

Радост Караиванова от инициативния комитет очерта какви са исканията им:

„Нашите искания са за цялостен ремонт на пътя в участъка от село Тешел до село Кестен, а не само на двете места, където има в момента разрушаване на пътя. Второ, искаме да се извършват някакви спешни строителни дейности за осигуряване на преминаването с автомобили.“

Триград е целогодишна туристическа дестинация. Сега всички резервации в хотелите и къщите за гости са отменени.

„Имаме ток и вода, но с придвижването е много сложно. Отказват хората масово резервации за Нова година. Финансово и инфраструктурно сме много зле, плащаме по 15 000 кредити - тези загуби кой ще ни ги плати", пита Аркан, който работи в един от най-големите туристически обекти.

„Няма пътища. Капарото, всичко изгаря. Положението е трагично“, казва и Емил, който също е зает в туристическия бизнес.

Сред исканията са също обезщетения за бизнеса и подпомагане на хората, чиито работодатели са прекратили дейност заради бедствието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл