Електронен регистър ще следи за безопасността на асансьорите

OFFNews 03 декември 2015 в 15:00 2708 1

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева демонстрира Електронният регистър на съоръженията с повишена опасност, който ще следи за безопасността на асансьори, лифтове и др.

Той е  част от мерките, които Министерство на икономиката е предприело в повишаване на надзора и контрола над съоръженията с повишена опасност.

На място бе извършена демонстрация и проверка в реално време на състоянието на асансьор в софийския квартал „Манастирски ливади“ чрез електронно-информационната система.

Зам.-министър Везиева посочи, че този регистър ще даде възможност да бъдат обхванати 500 хил. съоръжения от 14 вида и 100 типа, като асансьори, ски лифтове и др. Чрез него ще може да се вижда в реално време какво е състоянието на съоръжението, кога е бил последният му ремонт, кой отговаря за поддръжката му, както и номерът на производство и номерът на регистрация.

„Идеята на този регистър е чрез различните нива на достъп всяка една от страните, свързана с поддръжката и контрола на тези съоръжения, да може по-ефективно да си върши работата“, обясни тя.

Към момента в него са въведени повече от 2000 асансьора. 

Съгласно наредбата този регистър влиза в сила от 2016 г., като в рамките на шест месеца всички фирми са длъжни да въведат данните за асансьорите, върху които осъществяват надзор. До средата на следващата година не трябва да има съоръжение, което не е въведено в регистъра. След това тези, които не са в системата, ще бъдат спирани.

Везиева отбеляза, че чрез сайта на ДАМТН и онлайн регистъра, достъпен през всички мобилни устройства е възможно за броени секунди да бъде проверено дали даден асансьор или ски лифт, в който се вози потребителят, е проверяван скоро и дали е регистриран законно. Чрез въвеждане на номера от стикера, поставен във всяка кабина, потребителят ще получава пълната информация за съоръжението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки