Епископ Йоан: Недостойнството на отделни хора да не се приписва на църквата

Елица Мартинова 16 декември 2013 в 08:48 3903 9

Епископ Йоан

Снимка Sofia Photo Agency

Епископ Йоан

 

„Нека не се счита, че недостойнството на отделни хора може да бъде прехвърлено върху достойнството на Българската православна църква (БПЦ), чиято глава е Христос.“

За това призова пред БНТ знеполският епископ Йоан – един от двамата кандидати за поста на митрополит във Варна, които бяха избрани вчера.

Епископ Йоан получи 22 гласа, а конкурентът му – Мелнишкият Епископ Серафим получи с три гласа по-малко.

Въпреки това Йоан заяви, че не се чувства фаворит и подчерта, че изборът все още не е ясен. Той благодари на всички онези хора, които са гласували доверие на него и на опонента му Серафим.

Във връзка със скандалите около бившите двама претенденти за поста – дядо Борис и епископ Игнатий, Йоан коментира, че „църквата е богочовешки организъм“, поради което често страда от недостатъците на хората.

„Ние като нейни живи членове със своите немощи и недостатъци трябва да бъдем снизходителни към немощите на другия и строги към себе си“, каза Йона.

Той призова грешките на отделни лица да не се приписват върху цялата БПЦ. Запитан дали за участниците в скандала трябва да има наказания, той заяви, че въпросът ще бъде решен от Светия синод.

До избора на кандидатите Йоан и Серафим за поста митрополит на Варненската и Великопреславската епархия, се стигна, след като по настояване на миряните от Варна Светият синод касира първоначалния избор, който бе определил за претенденти дядо Борис и епископ Игнатий.

Около тях обаче се завъртяха вихрушка от скандали и подозрения. Последният компромат по адрес на Борис, който излезе в края на миналата седмица, показваше скандален порно клип, в който се твърди, че участва дядо Борис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews