Фандъкова: Гимназистите в София ще учат още две седмица онлайн

3 столични поликлиники с кабинети за антигенни тестове от днес, безплатни са за насочените от личен лекар

OFFNews 11 ноември 2020 в 12:19 3279 1

Ще предложа на Софийския оперативен щаб гимназистите в София да се обучават още 2 седмици онлайн. След това обаче ще започне връщането им поетапно в класните стаи, особено на учениците в 8 и 12 клас. 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери фургонът за тестване на хора с грипоподобни симптоми в  11-о ДКЦ в район "Възраждане. На заседанието на щаба днес ще обсъдим внимателно и преминаването на учениците от 5 до 7-и клас на онлайн обучение, каза още кметът. Основен проблем е и липсата на кадри в образователната система. Родителите са разделени, а учителите са единодушни. Разбирам всички. В края на краищата трябва да е ясно, че за учебния процес най-важно е присъственото обучение, но на първо място в момента са животът и здравето на хората, обясни тя.  

Днес диагностични кабинети отварят и 12-о ДКЦ в "Люлин" и 17-о ДКЦ в Оборище. До края на седмицата 7 поликлиники ще имат такива кабинети, а другата седмица очакваме да се включат още 3, допълни Фандъкова.

В тези кабинети ще се преглеждат пациенти, насочени от личните лекари, за тях антигенният тест ще е безплатен. Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати.

В София новозаразените за последното денонощие са 1318 човека. В болница са 1367 души. Това означава със 79 пациенти повече в софийските болници в сравнение с вчера. 139 души са на интензивно лечение, съобщи данните кметът.  

Добрата новина е, че има задържане на броя болни през последната седмица, лошата е, че броят на хоспитализираните расте, обобщи Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews