Галъп: Близо 50% от българите не вярват, че изборите са честни

Доверието в основните условия за демокрацията е сериозно ерозирало, особено през последните години

OFFNews 27 март 2024 в 13:23 1708 2

графика

Снимка Галъп Интернешънъл

Едва 13% от българите вярват, че страната се управлява по волята на народа, за разлика от 61 процента, които са на противното мнение, а 22 на сто се колебаят. Близо половината - 49%, смятат, че изборите не са честни. В обратното твърдо вярват скромните 2 процента, а за 19 на сто от запитаните вотът е по-скоро свободен и честен. 

Това са някои от изводите от ново проучване за демокрацията, проведено от "Галъп интернешънъл" в 43 държави по света и представително за около половината от световното население.

Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това изглежда намаляло спрямо предишни изследвания, а преобладаващото сега обществено мнение в страните е, че управлението там не е според волята на народа. Така, докато изборите на повечето места се считат по-скоро за свободни и честни, доверието в техния продукт явно е под въпрос, дори и в някои от най-стабилните демокрации, отчитат социолозите.

В България обществените възприятия показват, че демокрацията запазва образа си на най-доброто възможно управление, независимо от някои недостатъци – 51% от запитаните българи смятат така. 19 процента обаче не са съгласни, а около една четвърт от населението у нас се колебае (24%) и нито е съгласно, нито несъгласно. Малцина са тези, които не могат да отговорят.

Съгласни ли сте със следното твърдение: Демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата система на управление? 

Графика: Галъп интернешънъл

По показателя възприятията за демокрацията като форма на управление страната ни се позиционира до нива, средни за Европейския съюз, и близки до съседите си. Доверието в основните условия за демокрацията обаче е сериозно ерозирало, особено през последните години, и това поставя България сред обществата с накърнено доверие към основите на демократичното управление.

Държавите от ЕС изглежда в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-добрата форма на управление, въпреки недостатъците си (71%). Тези нагласи обаче са по-силно изразени в западните държави от съюза (77%), отколкото в източните (60%). Европейските държави извън ЕС също харесват демокрацията, но не със същата увереност (57%). Има и изключения като Косово – една от страните в глобален мащаб, където хората са най-уверени в демокрацията като система за управление.

Случаят с Русия е особено интересен – там само 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-добрата форма на управление, а 13% не са съгласни; една трета се колебаят, а друга една трета не знаят как да отговорят.

Резултатите сочат още и че в някои от държавите и регионите, които са считани за образци на демокрация, критиката към начина на управление е най-силна. В САЩ (25%), Канада (30%) и ЕС (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на съгласие с твърдението "Страната ми се управлява според волята на народа".

------------

Изследването "В края на годината" на "Галъп интернешънъл" е ежегодна традиция по инициатива и дизайн на председателя на асоциацията д-р Джордж Галъп от 1977 г. Изследването се провежда всяка година от тогава. Тази година то бе проведено в 43 държави по света.

Общо 44 603 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода "лице в лице", по телефона или онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1600

3

Люгер Химарс

27.03 2024 в 15:29

ксероксите на Мадуро са най-надеждни!!!

1000

2

kokoto

27.03 2024 в 14:28

на Галоп и тем подобни повече от 50 % не вярват
 
X

Да помогнем на украинските деца!