Храмовете посветиха неделната литургия срещу Истанбулската конвенция

OFFNews 28 януари 2018 в 20:14 3378 3

Храмовете посветиха неделната литургия срещу Истанбулската конвенция

Обръщението на Светия синод срещу ратификацията на Истанбулската конвенция вече е в православните храмове. Тази сутрин то беше прочетено от амвона на катедралния храм "Свети Александър Невски" след светата литургия.

В него се казва, че заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете се противостоят на изконните разбирания на българския народ. Църквата ни се обявява и против въвеждането на обучение за "нестереотипните роли на пола" в учебните програми, припомня БНТ.

Обръщението на синода срещу ратификацията на Инстанбулската конвенция беше разпространено още в понеделник и в него се казва, че конвенцията съдържа ново разбиране за човека като човек без Бога, който може дори да самоопредели пола си. Църквата се противопоставя на понятието "джендър" като социален пол и смята, че конвенцията посяга на ценностите на българското семейство.

Призоваваме НС да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система. Призоваваме българския народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания, каза мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

В православните църкви и манастири всяка вечер продължават да се четат молитви към Иисус Христос и Света Богородица да не бъде приета Инстанбулската конвенция. Става дума за молебния канон на пресвета Богородица, който се пее и чете от вярващите по време на духовна скръб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12201

2

nali

29.01 2018 в 10:43

Направо човек ще си помисли, че това поведение на църквата е породено от някакъв финансов интерес!
Не, че мнението на БПЦ има особено значение, те отдавна са отблъснали хората от църквата.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки