Изстрелът по убития ни граничар е даден от наша територия, смята Николай Радулов

''Преди шест, седем години говорих с израелски специалисти, които са правили оградата в Ивицата Газа. Те казаха, че ограда три метра висока над земята и два метра под земята би струвала наполовината на тази ограда, която е направена''

OFFNews 12 ноември 2022 в 19:30 9931 1

Николай Радулов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Николай Радулов

"Изстрелът е даден от наша територия, където граничният патрул е видял нарушителите. Това е моето предположение", заяви секретарят на МВР по времето на кабинета "Костов" Николай Радулов в интервю за Нованюз по повод убийството на българския полицай Петър Бъчваров, извършено на българо-турската граница вечерта на 7-и срещу 8 октомври.

На територията на България бяха намерени гилзи. Предполага се, че са от оръжието на убийството.

В Турция бяха задържани двама заподозрени - братята Енгин и Мустафа. По-рано днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов изрази предположението, че след стрелбата те са навлезли на българска територия в опит да убият и втория патрулиращ граничен полицай.

"Доколкото разбираме от описанието на двамата братя, отговорни за убийството на българския полицай, те са първобитни, неграмотни хора. Подозира се, че имат психически заболявания. Системно са без пари, вероятно с намерения да грабят чужденци, които са минавали през границата, което ме кара да си мисля, че този срез (в оградата) не е отскоро - може би от една, две седмици, оттам са минавали мигранти - коментира Радулов днес. - Много неща ме карат да се съмнявам в някои от изявените пред медиите тези. Например идеята, че тези хора са стреляли от турска територия. Първоначално, когато не беше ясно какво е оръжието и се говореше за ловна карабина, си мислех, че да, това е възможно. Но в крайна сметка се установи, че става дума за ловна пушка със сачми. Доколкото става ясно, раната е много концентрирана в главата, което говори за стрелба от много близо. Вие знаете, че при ловната стрелба със сачми, сачмите се разтварят на широк сноп и едва ли биха дали такъв ефект, ако не се стреля отблизо. Моето предположение е, че изстрелът е даден от наша територия, където граничният патрул е видял не среза, а е видял нарушителите, затова са и стреляли."

Радулов коментира и казаното от Сарафов така:

"Виждам, че подобна версия заместник-главният прокурор и шеф на следствието излъчва, само че неговото предположение е, че след първия изстрел са дошли на българска територия, за да доубият, тоест да убият и другия човек от патрула. Мисля си, че при един следствен експеримент ще стане ясно възможно ли е, или не. Да видим къде са гилзите, защото има начин, по който автоматичното и полуавтоматичното оръжие изхвърлят гилзите, а на ловните пушки изхвъргачите са на друг принцип. Те се чупят и той ги изхвърля на по-близко разстояние".

Според него вътрешният министър Иван Демерджиев се опитва да действа ефективно, доколкото му е възможно в тази ситуация.

"Очевидно е, че има някакви пропуски в системата. Тук се прави едно много грешно заключение от всички, които обсъждат този проблем - че границата, веднъж направена, си стои така направена. Всъщност тя е 240 км точно тази част, което значи, че ако работим поетапно, като стигнем последния етап, трябва да започнем отново. Тъй като технологиите много бързо напредват. ... Фактът, че виждаме в центъра на столицата нови и нови мигранти, които току-що са минали, ми говори за това, че при толкова средства, използвани за съвременни технически средства, би трябвало да направят границата абсолютно непристъпна. Тоест дори и да минат от другата страна или от наша към Турция, във всеки един момент центровете за наблюдение би трябвало да го установят."

В момента сирийските мигранти са много малко, преобладават тези от Афганистан и от Мароко, казва Радулов.

"Те са както прииждащи от Афганистан и Мароко, така и от лагерите в Турция. Има много афганистанци, които са стигнали дотам и не са могли да продължат. Сега намират начин, време и пари да си платят преминаването през българската граница.

По отношение на бройката, не се и съмнявам, че отчетените преминали границата са само тези, които са установени. Най-вероятно има минимум още толкова всяка година. Знаете колко хора идентифицираме в центъра на София и това е само когато се провежда полицейска акция. Мога да се хвана на бас, че ако всяка вечер провеждаме такава акция, ще залавяме всеки път още толкова хора."

235 милиона мисля, че отидоха за тази ограда. С тези пари мисля, че можеше да се направи изцяло метална ограда - коментира още Радулов.

Преди шест, седем години говорих с израелски специалисти, които са правили оградата в Ивицата Газа. Те казаха, че ограда три метра висока над земята и два метра под земята би струвала наполовината на тази ограда, която е направена - допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

1

Бай Пешо от Перни 6

12.11 2022 в 23:24

Както винаги в България общата отговорност води до всеобща безотговорност. След всеки инцидент институциите почват да прехвърлят отговорността на други институциики и агенции/общини. Докато това не се рвши нищо няма да тръгне. Докато прокуратурата не заработи и държавата няма да заработи. Намираме се в безтегловност в най- неподходящия момент в историята ни.
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл