Кабинетът дава 2,8 млн. лв. за ремонти в СУ

ОFFNews 01 октомври 2014 в 19:27 2549 0

СУ.
СУ.

Правителството предостави допълнителен трансфер по бюджета на СУ „Св. Климент Охридски” в размер на 2,8 млн. лв. за извършване на основни ремонти на сгради на университета, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Университетът се грижи за девет сгради, които са недвижими културни ценности, и за 10 други паметници на културата, строени през ХІХ и ХХ век. Състоянието им по отношение на енергийна ефективност, инсталации, фасади, дограма и естетичен вид е тежко и те се нуждаят от неотложни ремонти, което изисква значителен финансов ресурс.

Министерският съвет одобри и актуализиран вариант на Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014-2020 г.

Конкретните цели на стратегията предвиждат – подобряване на достъпа и увеличаване на дела на завършилите висше образование (достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 години през 2020 г.), съществено повишаване на качеството на висшето образование и на съвместимостта му с европейските системи за висше образование, изграждане на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда и постигане на динамично съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование, стимулиране на научноизследователската дейност във висшите училища и развитието на иновации, ориентирани към пазарната икономика, модернизация на системата за управление на висшите училища, повишаване на средствата за финансиране на висшето образование и науката и на ефективността на използването им, преодоляване на негативните тенденции в кариерното израстване на преподавателите във ВУЗ и стимулирането им.

Правителството отпусна пари и за други 2 образователни и културни цел - за библиотеките и за стипендии за учениците от спортните училища.

Националната и общински библиотеки получават над 290 хил. лв. за закупуване на нова литература

Финансирането от правителството ще позволи закупуването на нова литература, културна и литературна периодика и други съвременни информационни източници за фондовете на библиотеките.

44 хил. лв. бяха отпуснати за стипендии на учениците от държавните спортни училища. Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. С тях ще бъдат стимулирани 77 ученици за постигнати високи спортни резултати през първото полугодие на 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews