Калфин предлага полицаите да се пенсионират на 55 години (допълнена)

В МВР и МО вече ще има възможност да се пенсионират и да продължат да работят

OFFNews 17 април 2015 в 13:22 3599 8

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика.

От догодина се въвежда пенсионна възраст за военни и полицаи, както обеща вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

На сайта на министерството вече е пуснат за съгласуване проект на промени в Кодекса за социално осигуряване, с който се въвежда и минимална възраст за пенсиониране на полицаи и и военни.

Сега служителите на МВР и МО се пенсионират, без да имат изискване за възраст, а само за натрупан стаж - 27 години, от които 2/3 в системата.

В предложението на социалното министерство е записано, че през 2016 г. военни, полицаи и служителите в държавната агенция "Национална сигурност" ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца.

За всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по два месеца, докато достигне 55. Парашутисти и водолази ще се пенсионират по-рано - на 45 години.

Тези, които до края на тази година натрупат необходимия стаж, ще могат да се пенсионират тази или следващите три години по старите правила (до 2018 г.).

Гратисният период се въвежда по настояване на военните, но ще важи и за МВР, уточни Ивайло Калфин.

По думите му с промените се дават и облаги за сектор сигурност. Те вече ще имат право да се пенсионират, без да напускат работа.

Както всички осигурени, които са родени след 1960 г., работещите в МВР и МО ще могат скоро да си прехвърлят парите от универсален пенсионен фонд в НОИ.

Работещите в сектор сигурност искали тази възможност, защото пенсията им е намалена с процента, който е внасян в универсалния пенсионен фонд, докато навършат стандартната възраст за пенсия.

За балерините, за които ще се въведе минимална възраст за пенсиониране 53 години, Калфин обяви, че е склонен на отстъпки.

Той напомни, че и спортистите не могат да работят до 50-годишна възраст. Балетистите правят школи, не е нужно да танцуват до навършване на пенсионна възраст, напомни социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша