Кога се връща слънцето: и утре хлад и дъжд, топло и сухо от четвъртък

OFFNews 04 септември 2023 в 10:25 1960 0

Слънчеви и топли почивни дни ни обещава НИМХ.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Слънчеви и топли почивни дни ни обещава НИМХ.

Хладно ще остане времето и през утрешния 5 септември, но слънцето и топлината ще се започнат да се завръщат след сряда и до края на седмицата температурите отново ще достигнат 27-28 градуса, показва седмичната прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

В по-голямата част от страната през нощта срещу вторник валежите временно ще спрат, а гръмотевиците ще затихнат. Дъжд във вторник се очаква в София, където може да превали и в сряда. Във вторник над страната ще е облачно. Валежи се очакват и в Южна и Източна България, но краткотрайни. В Родопите и югоизточните райони явленията ще са интензивни, предупреждават метеоролозите.

Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток.

Преобладаващите максимални температури утре ще са между 22° и 27°, в София - 22°.

През следващите три дни вероятността за валежи постепенно ще намалява, ще има повече и по-продължителни намаления на облачността до слънчево време, особено в сутрешните часове. Вятърът ще запази посоката си, но ще отслабне, температурите ще се повишат. През почивните дни ще бъде предимно слънчево.

Средните минимални и максимални температури за страната.

В четвъртък, 7 септември, отново ще има градове, в които максималната температура ще достигне 30 градуса: Силистра, Сливен, Стара Загора.

Като цяло, през първата половина на месеца температурите ще са под нормите, а валежите - около нормите. През втората половина на 15-дневието температурите ще са по-високи от климатичните норми.

В началото на второто десетдневие има повишена вероятност за процес с валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите.

Към средата на десетдневието се очаква отново да се установи предимно слънчево време и вероятността за изолирани краткотрайни следобедни валежи намалява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!