Костенурка или елха - столичани взеха в свои ръце коледната украса

OFFNews 12 декември 2023 в 13:10 7920 1

Коледна украса

Снимка Imp-Act Аgency

Все повече столичани взимат в свои ръце коледната украса на квартала, в който живеят. След множеството критики към Златната арка пред храм "Св. Александър Невски", които принудиха Столична община да я премахне, недоволство се изсипа и върху нестандартната коледна украса с костенурка, кит, октопод и медузи на емблематичното за центъра на София кръстовище на “Малките 5 кьошета”. 

Вече три години тук украсата изненадва съседи, граждани и гости на столицата с послание за опазването на природата. Официалното светване на украсата беше отпразнувано със светлини в цветовете на морското дъно и музикално изпълнение от терасата над ресторант „СлънцеЛуна“. С пожелание “Да се лее Коледа” и призив заедно да пазим водното богатство на планетата, кампанията ще отброява дните до Коледа и с образователни и творчески събития в програмата си, обясняват от Imp-Act Аgency, част от инициаторите. 

През 2021 главните герои на украсата бяха пчелите, а през 2022 — застрашените видове диви животни. 

Съседите и малките бизнеси от кръстовището на “Малките 5” се включват в празничната кампания и тази година, домакинствайки различни събития от програмата. Всички активности целят да напомнят за важната роля на всеки човек в опазването на богатствата на планетата, нейните обитатели и ресурси. На 13 декември във вино бара Phine ще гостуват научните ентусиасти от RATIO с разговор на доцент д-р Тихомир Стефанов от Националния природонаучен музей за чудесата на морския свят. В последната неделя преди Коледа творческо ателие Woood кани всички малчугани на празнична работилница за коледни играчки, вдъхновена от морските обитатели, с вкусни лакомства от домакините СлънцеЛуна. Така творци, малки бизнеси, артисти и партньори отново се обединяват в тематична програма, за да напълнят с живот, коледен дух и смисъл „Малките 5 кьошета“.

Украсата става реалност благодарение на творческо ателие Woood, екип от дейци, художници и експерти, както и всички съседи, бизнеси и живущи в квартала. 

Жителите на "Мусагеница" пък украсиха сами 17-метрова жива коледна елха 

Идеята идва от създателя на Фейсбук страницата ж.к. "Мусагеница" Кристиян Тодоров, който от години мечтае да види любимия си квартал украсен за най-светлия християнски празник. Неговият апел за дарение на коледни играчки е посрещнат много радушно от съкварталците му, които за кратко време събират стотици. Постъпват и над 800 лева парични дарения, с които организаторите купуват светлинна украса, снежинки и наемат вишка. Доброволци от читалище "Елин Пелин 2016", пред което грейва елхата, пък опаковат с цветна хартия множество кутии.

Така се стига и до официалното запалване на празничните светлини в квартала, на което се стичат десетки жители на "Мусагеница" с децата си и извиват хорце около елхата под звуците на любими коледни песни. 

"Браво! Това е един малък но истински пример за това как когато хората сами се мобилизират и не чакат наготово, а вземат нещата в собствените си ръце и се обединят в една обща кауза за доброто на всички, нещата се случват и мечтите се сбъдват! Весели празници Мусагеница!", "Благодарим на инициаторите за идеята, която обедини хората за нещо хубаво и светло", "Респект! Отличници в организация и реализация. Весели и светли Коледни празници на всички!", бяха само малка част от коментарите на жители на квартала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

Wenc

12.12 2023 в 13:20

Хубаво е хората когато осъзнаят ,че всичко е в техните ръце.
Леко по-леко и ще избесим тоя политически планктон и може да тръгне нещо в тая държава.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews