Лили Иванова и Цветана Манева стават почетни граждани на Варна

OFFNews 11 август 2023 в 12:03 580 0

Колаж OFFNews/Снимки Архив

Снимка Колаж OFFNews/Снимки Архив

Колаж OFFNews/Снимки Архив

Естрадната прима Лили Иванова и актрисата Цветана Манева ще получат званието "Почетен гражданин на Варна" за 2023 г. Отличията ще бъдат връчени на празника на града 15 август в 20:00 ч. в Летния театър в града, реши варненския общински съвет.

Певицата Лили Иванова ще бъде почетена за изключителните ѝ заслуги за издигане равнището на българската популярна музика на национално и международно ниво, а актрисата Цветана Манева - за значимия ѝ принос към театралния живот на Варна като артистичен директор на Международния фестивал "Варненско лято", предаде БТА. 

Тази седмица Манева гостува в Летния театър на Варна с представлението "За любовта…" и благодари на варненци за това, че през 30-те години, в които се случва театралния фестивал, те са били прекрасна публика, която е окриляла и давала кураж на организаторите. Тя сподели, че зрителите са превърнали града в място, където се чувства желана.

Почетен гражданин на Варна става и създателят и ръководител на Школата по изкуство за талантливи деца и младежи в неравностойно положение "Дедал" Дарин Сотиров, който е и вдъхновител и организатор на Международния фестивал за късометражно кино "Карантината". С най-високо отличие на гражданите на общината се удостоява и Свежина Димитрова, директорка на Варненската обсерватория "Николай Коперник" от 2009 г., за значимите й заслуги към астрономическото образоване на младите хора.

Съветниците одобриха още номинациите за почетен гражданин на старши инспектор Върбан Петков за героичната му постъпка при спасяването на повече от 40 пътници от влак край гара Каспичан на 3 ноември 2022 г., както и на Борис Калинков, за приноса му в националната култура и в развитието на културния туризъм като автор на 25 книги, 11 от които посветени на Варна.

Със званието ще бъдат отличени също две дами, свързали живота си с художествената гимнастика - Минка Ванкова, която наскоро навърши 90 години, и първата световна шампионка в дисциплината от града Деспа Кателиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!