Липсваща ограда на езерото Ариана създава риск за живота на хората (галерия)

Калоян Константинов 15 октомври 2014 в 18:07 6773 6

Едно от напълно липсващите прозрачни пластмасови пана около езерото Ариана.

Снимка OFFNews.

Едно от напълно липсващите прозрачни пластмасови пана около езерото Ариана.

Езерото Ариана е потенциално опасно за живота на хората, след като голяма част от загражденията, поставени около него, липсват, установи проверка на OFFNews.

Както може да се види на снимките, прозрачните заградителни пана откъм страната на булевард "Евлоги и Христо Георгиеви", върху които обикновено има поставени реклами, са счупени или напълно липсват.

Над 1/5 от близо 30-те заграждения е счупена или премахната. Освен грозни, "оградите" са явно опасни и то от много време насам, но досега Общината и нейните отговорни дирекции не са предприели нищо по въпроса.

През зейналите огромни дупки съвсем спокойно може да премине възрастен човек. Особено през нощта, разликата между прозрачните стени и пролуките е незначителна и е въпрос на време да се случи някой трагичен инцидент. Възможността пиян човек, каквито има много в пространството около парка, или дете да паднат в езерото, е много голяма. 

OFFNews се свърза за коментар с инж. Огнян Бойковски от контрол по строителството към Район Средец.

Той каза, че е взето решение за премахването на опасните заграждения, но не знае кога ще стане това, защото се чака финансиране от Общината. Дотогава ще бъдат сложени предупредителни ленти, които да маркират опасните места, обеща инж. Бойковски.

„Ще се построи ограда, но загражденията ще се премахнат, когато започне строежът на оградата. Заповедта е издадена от „Общински строителен контрол“, каза инж. Бойковски.

Свързахме се и със Столична община, за да научим от първа ръка кога ще бъде отпуснато финансирането за проекта.

Оттам коментираха, че прозрачните съоръжения, които в момента създават опасност от падане в езерото, са поставени от хората, които стопанисват езерото Ариана.

От Общината ни увериха, че вече текат ремонтните дейност, част от които ще бъде и смяната на оградата около езерото откъм булевард "Евлоги и Христо Георгиеви". Тя ще бъде заменена с ограда, висока 2 метра, която ще бъде опасана с жив плет и ще има зеленина отпред.

След сигнала на OFFNews от Столична община заявиха, че са изпратили свой човек на мястото, който да констатира състоянието на паната, и допълниха, че до 10 дни трябва да бъде подписан договор за ремонтните дейности, след което изпълнителите ще имат срок от 40 дни, за да сменят паната напълно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews