Манолова: Не се боря за правата на Иванчева, в килията й след нея ще има други хора

В половината от арестите условията са много по-лоши, показват проверките на омбудсмана

OFFNews 01 декември 2018 в 08:54 2562 0

Има подобрение в затворите по отношение на преселеността, бяха ремонтирани някои от тях, но условията са далеч от необходимото. 

181 проверки сме направили в места, които човек няма право да напусне по свое желание - психиатрии, домове за възрастни, арести, 75 от тях в затворите, изпратили сме 210 препоръки, заяви омбудсманът Мая Манолова по Нова тв по повод разпространените снимки от килията на подсъдимата Десислава Иванчева. 

Аз не се боря за правата на Иванчева, а за правата на всеки арестант или затворник, обясни Манолова. В половината от арестите условията са много по-лоши, каза още омбудсманът. След извършена проверка, пращаме снимки. 

Никой не очаква луксозни условия, но трябва да има условия, които запазват човешкото достойнство, обясни Мая Манолова.

След Иванчева в тази килия ще попаднат други хора, моят ангажимент е и към тях, подчерта омбудсманът. 

На каузата на майките на деца с увреждания посветих 7 месеца от моята работа ,а майките са посветили години от живота си. Минахме през какво ли не, отделихме десетки дни и стотици часове в изработване и подобряване на текстовете и в Закона за личната помощ и в Закона за хората с увреждания. На практика с моя екип през август не почивахме, за да подготвим тези проекти и наистина сега, когато вече сме на финала, аз все още не мога да се зарадвам, тъй като при тази тотална липса на доверие в почтеността на обещанията на институциите, аз ще си отдъхна, когато видя парламентът да гласува окончателно текстовете”, каза Манолова.

Последният случай на промяна на договореностите с майките, по думите на омбудсмана, се случил под надзора на експерти на финансовото министерство. „Не искам да кажа, че идеята е била да блокират изобщо Закона за личната помощ, а да кажем по-меко, че са искали да се презастраховат, че няма да се похарчат повече пари, но при тази презастраховка те излагаха на риск хора в уязвимо положение и с най-тежки увреждания. Това означаваше - ако се лимитира предоставянето на лична помощ в рамките на определена сума пари, в случая на 71 млн. лв. , това означаваше след 1 септември хората да останат без лична помощ”, обясни тя.

Няма обяснения защо трябваше 7 месеца да минем през това и накрая да се случи, каквото трябваше. Беше ясно, че тази кауза е справедлива, беше ясно, че исканията на майките са абсолютно основателни, беше ясно, че става дума за достойнството на тези хора, че те имат подкрепата на цялото общество. Защо беше това упорство - наистина не разбирам”, заяви омбудсманът.

Факт е, че протестът на майките събуди гражданското общество. Искаме реформа. Те показаха как човек може да стои до край зад една справедлива кауза, как може да се съобрази със собствения си интерес и на цялото общество и как може да даде знак, че така трябва да се отстояват каузи, категорична бе Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки