Министър Росен Христов: В комуникация сме с Газпром за позитивно приключване на преговорите

OFFNews 31 август 2022 в 21:31 4680 6

Росен Христов

Снимка БГНЕС

Служебният министър на енергетиката Росен Христов призна, че България вече преговаря с Газпром.

В комуникация сме с "Газпром" и се опитваме да доведем разговорите до позитивно приключване на преговорите и възобновяване на доставките при изгодни за нас условия. Клаузите на договора са конфиденциални, както и всички преговори и размяна на информация. Това обяви в студиото на БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов. Така той на практика потвърди, че България е започнала преговори с руската компания. Христов увери, че „се работи изключително интензивно и се надява скоро да има положителен резултат“.

"Това са едни изключително сложни преговори - не се говори само за доставки на газ, но също и за условия на плащане в рамките на европейските ограничения. Става дума за цена, срокове, за защита на интересите на "Булгаргаз" и техните права по договора при евентуален арбитраж, ако се стигне до това", посочи Росен Христов. Служебният министър каза още, че се работи “и по редица други алтернативи и целта е да се осигури газ на оптимална цена“.

Росен Христов уточни още, че физически не може да се вземат всички количества по договора с "Газпром" в рамките на тази година. Едно от условията е част от количествата да се вземат през първите месеци на 2023 г. Христов отказа да къобщи дали ще бъде открита сметка в рубли, за да се плаща на "Газпром" и уточни, че това било конфиденциална информация. "Не мога да дискутирам детайли, но изцяло работим по схемата, по която работят другите европейски държави. Няма да се делим от другите европейски държави", подчерта той.

Според думите на министъра новото ръководство на "Булгаргаз" е открило скрити поръчки от предишното ръководство. Нарушенията са дадени на прокуратурата, започнато е досъдебно производство, допълни Христов.

По отношение на големите дългове на столичната топлофикация към "Булгаргаз" Росен Христов обясни, че се работи доста интензивно по този въпрос.
"С такава задлъжнялост "Топлофикация София" не само като структура и като компания е в нездравословно състояние, но влияе много и на "Булгаргаз" и на възможността за набиране на средства и финансиране от частния сектор. Ние финансирахме "Булгаргаз" с 800 млн. лева заем от министерството и подготвяме ново решение за значителна сума", каза енергийният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1200

6

путин хуйло

01.09 2022 в 01:29

крайно време е да бъдат законодателно приети критерии на които да отговарят назначаваните министри! - Например да имат IQ поне 24!

2550

5

alfakentavur

01.09 2022 в 00:36

Намерил е богата руска баничка сигурно. Мутрафонова или подобна. Може би по-грозна.

6386

4

Zlatko

31.08 2022 в 23:21

Всичко е конфиденциално. Няма да видим и газа, който ще договорят, защото ще е конфиденциален.
Чорапа реве за импийчмънт!

1810

3

Maxim

31.08 2022 в 22:11

"За позитивно приключване на преговорите" означава пак да имаме най-скъпия газ в ЕС, и да плащаме неустойки на Газпром. Национални предатели, че дрънка. Вън ренегатите от БГ, заедно с льотчика.

1321

2

4rnor

31.08 2022 в 22:00

Нагла морално изсъхнала мумия. Всичко по договора било конфиденциално. Всяка една цифра и всяка една клауза трябва да е публична .... Как въобще им позволяваме на тия да дишат!?!? Ебати народа... ебати държавата...

12073

1

IvanofRumen

31.08 2022 в 21:48

Този във все по комични снимки го вкарвате. Толкова противна мутра скоро не се бях срещал. Колкото повече го гледам, толкова повече ми прилича на рашистки педе рун гел