Министър Тагарев: Даваме на Киев основно боеприпаси, няма да изпращаме военни

OFFNews 07 юли 2023 в 18:47 1835 2

Снимка БГНЕС

Тагарев заяви, че нямаме планове да изпращаме военни в Украйна, но потврди, че у нас ще бъдат обучавани украински санитари.

Нямаше нищо изненадващо, много добре е известно от какво се нуждае украинската армия. В боевете тя губи част от техниката си. След като беше предоставена тази информация, ние ще ги разгледаме много внимателно и ще преценим нашите възможности и ще посрещнем част от тези искания. Това заяви министрът на отбраната Тодор Тагарев в ефира на бТВ.

„Ние вече даваме муниции след решението на НС от 9 декември. Ние даваме боеприпаси, които са в годно състояние и могат да бъдат използвани. Ако ги оставим тези боеприпаси, след кратко време ще трябва да платим сериозна сума за тяхното унищожаване", каза министър Тагарев и подчерта, че ние разполагаме с достатъчно боеприпаси.

Тагарев посочи, че не трябва да се пропуска взможността за производство на боеприпаси по новите натовски стандарти чрез общата европейска инициатива. „Не можем да бъдем клиенти при условие, че нашата отбранителна индустрия е специализирана в производството на боеприпаси.
Затова е важно да станем част от тази инициатива на Европейския съюз", уточни той.

Министрът на отбраната подчерта, че с тази инициатива ще модернизираме отбранителната си промишленост с европейски средства, да вкараме европейски пари в нея и да останем най-големият производител на боеприпаси в Европа.

Тодор Тагарев заяви, че тепрва ще разглеждаме какво можем да си позволим да дадем на Украйна, но няма да предприемем стъпки, които да застрашат нашата национална сигурност. „Към нашите самолети, като бойно средство, вече няма интерес. В момента всичко е насочено кьм получаването на използвани Ф-16", каза той.

В момента също не се дискутира предоставянето на танкове, но Тагарев не изключи тази тема да се обсъжда в бъдеще. Той посочи, че в момента имаме около 10 модернизирани танка.

Подлежи на дискусия и предоставянето на ПВО, но преди всичко трябва да се оцени дали това няма да застраши нашата сигурност.

Тагарев заяви, че основното, което сме давали, са боеприпаси. Анализът ще покаже какво още можем да дадем от това, което поиска президентъ Володимир Зеленски. Министърът на отбраната отбеляза, че още не сме започнали този анализ.

Приключване на войната в Украйна по някакъв начин не е в наш интерес. Трябва да се върнем към международния правов ред, когато Русия загуби тази война. Европа се е обединила около тази идея да помогне на Украйна да освободи своите територии, заяви още министрът на отбраната.

Тагарев заяви, че няма как да наруши конвенцията от Монтрьо, каквато интерпретация беше направена в медиите. „Няма нагласи да бъде преразглеждана конвенцията от Монтрьо. За нас е важно нашите съюзници да могат да ни помогнат чрез разузнавателни средства и нанасянето на кинетични удари", обясни той.

Министърът на отбраната заяви, че нямаме планове да изпращаме военни в Украйна. „Нито някой може да ни изпрати, нито е дискутирано изпращане", каза Тагарев, но потврди, че у нас ще бъдат обучавани украински санитари.

Той отново повтори, че когато условията го позволят Украйна ще се присъедини км НАТО. Това няма да стане, докато войната не сврши и Украйна не изпълни всички условия, сред които е борбата с корупцията.


БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!