Може ли в Ловеч да има площад с името на поп Кръстю?

OFFNews 07 юли 2022 в 22:28 1765 3

Общественото обсъждане в Ловеч

Снимка Община Ловеч

Общественото обсъждане в Ловеч

В Ловеч обсъждат предложението площадът пред художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ да бъде наречен на свещеноиконом Кръстю Никифоров.

В Общинския съвет за пореден път е внесено предложение от фондация „Граждани срещу насилието“ с председател Васил Колев за именуване на площада.

Колев уточни, че предложението е пето поред за последните 18 години.

Отец Любомир Казашки, секретар на Ловчанската митрополия, каза, че истината винаги е една, докато лъжата е многолика и отдавна е ясно, че поп Кръстю не е предател.

Няма друг народ, който да търпи толкова дълго време такава несправедливост, че поп Кръстю е предател, твърди поетът Марин Колев.

Светлана Петрова от отдел „Краезнание“ в библиотеката подчерта, че основната трудност е как да се пребори един литературен мит, създаден от автори като Иван Вазов и Захари Стоянов.

Отец Кънчо Кабадийски каза, че ако четеш творчеството на поп Кръстю, ще откриеш един остър ум, който разобличава лицемерите и затова не бил любимец на властта.

Има и алтернативно предложение от ловешки общественици - същото място да се именува „Привременно правителство на България, Първи отдел от Б.Р.Ц.К.“ 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

07.07 2022 в 22:46

Не съм живял тогава, а и да бях - не мога да кажа дали е издал Апостола или не. Според мен не това е важно.

Ако площада се казваще примерно "ПРЕЕДАТЕЛЯ Поп Кръстю" и искат да махнем една дума и да се казва просто "Поп Кръстю" - съм съгласен. Кой знае.

Обаче ако площада се казва "Проф. Сокеров" и да го променим на някого, който я е, я не е предател - не виждам смисъл. Още повече, чее мир му на праха на човека - не изглежда да е някаква комунистическа гнида, живял, творил, преподавал, и умрял.

Ако трябва нещо за Кръстю - да посветят чешма или нещо.