На тридесетия ден: Молитва в Софийската синагога в памет на загиналите и за освобождаването на заложниците

Александра Маркарян 06 ноември 2023 в 14:23 1329 0

Молитва в Централната софийска синагога.

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Молитва в Централната софийска синагога.

Възпоменателна церемония в памет на загиналите в терористичните атаки в Израел на 7 октомври 2023 г. и молитва за здравето и освобождаването на заложниците на "Хамас" ще се проведе тази вечер в Централната софийска синагога, съобщи Организацията на евреите в България „Шалом“.

Тя е под надслова „На тридесетия ден“ и ще започне с настъпването на 7-ия ден от ноември в Израел. Началният ѝ час е 19:00.

В нея ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, потвърдиха от пресслужбата на държавния глава днес. Освен г-жа Йотова на място ще бъдат председателят на Народното събрание Росен Желязков, роднини на отвлечените израелски граждани, представителите на институциите, дипломатическия корпус, български интелектуалци и общественици.

Желаещите да присъстват трябва предварително да заявят присъствието си чрез имейл до [email protected] и да отидат за церемонията половин час по-рано: в 18:30 ч. поради мерки за сигурност.

„На 7 октомври 2023 година целият свят беше разтърсен от жестоките терористични атаки на ислямското радикално движение "Хамас" срещу мирните граждани на Държавата Израел. Ние тъжим за невинните жертви и вече месец се молим за освобождението на пленените от "Хамас" заложници.

На 6 ноември 2023 от 19:00 часа* в Централната софийска синагога ще се проведе церемония "На тридесетия ден" в памет на загиналите, за да кажем заедно кадиш (молитва в памет на починалите) и да се помолим за здравето и освобождаването на заложниците. В еврейската традиция на тридесетия ден след трагични събития, се събираме за азкара (възпоменателна церемония), за да почетем паметта на загиналите и да си спомним за тях“, пишат от ОЕБ „Шалом“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша