Настанените в държавни и общински бази украинци останаха без храна

OFFNews 18 ноември 2022 в 17:50 2042 5

Снимка

С настаняването на украинците в държавни и общински бази е осигурен подслонът им, но изхранване не е предвидено

Няколкостотин от най-уязвимите украински бежанци - предимно майки с деца, пенсионери и хора с увреждания, настанени в държавни бази, останаха без изхранване след 15 ноември. За това съобщават доброволци и неправителствени организации, цитирани от Радио Варна.

Без изхранване в три бази край Варна остават над 300 души. Гладуват и други близо 400 души в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг, в Рибарица, в Старозагорско, както и на още няколко места в страната.

Казусът засяга настанените в бази, а не тези, които останаха в хотелите и с разпореждане ще могат да бъдат в тях до 24 февруари 2023 г.

След приключване на гратисния период за настаняването в хотелски бази на украинските бежанци до 15 ноември, част от тях се преместиха в държавни или общински бази, но според решението на щаба, ангажиран с проблема с преместването, разходите, които се покриват са 15 лв. за настаняване.

Храна за бежанците в базите не е включена.

Според домакина на една от трите бази край Варна -"Енерго 1", когато звънял на фирмата, на която е било възложено да се грижи за храната на украинците до средата на месеца му обяснили, че "когато им възложат изхранване от Министерски съвет, такова ще има". Обадил се по обед на 15 ноември, за да провери ситуацията. Отговорът гласял "Отрязани сте от храна. Храна няма да има!". В "Енерго 1" са настанени 101 души. Първите от тях са в базата от 5 март. Последните - са дошли преди броени дни. Сега за храната на украинците се грижат доброволци.

Радиото цитира Светлозара Колева, която, че това се случва в базите в цялата страна.

"Както научихме, на 15 ноември отговорните лица в базите са получили уведомления вече да не изхранват, защото няма заповед за удължаване на програмата".

В друга от държавните бази край Варна - "Космос" има настанени 66 души, от които 20 деца. Там са предимно възрастни хора, болни, има хора с увреждания, онкоболна и всичките те трети ден гладуват, твърди бившият депутат Стела Николова. В "Космос" няма кухня или каквато и да било възможност за приготвяне на храна, има единствено една счупена микровълнова печка.

"Майките са в ужас, нямат средства. Част от тях са в тази база от юни - от предишното преместване. Те са се съгласили да бъдат в база, точно защото не могат да плащат, за да имат поне някакъв подслон и храна за децата си. Много голяма част от работещите в базите, където са настанени бежанци, дори не са били предупредени, че няма да има храна", казва още Стела Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

23.11 2022 в 15:38

Управляващите държавата са за разстрел, публичен! Първо оставиха украинците без средства, а наляха пари на хотелиери и ресторантьори, а сега за конпесация ги оставиха и без храна!!! То едно легло и покрив са достатъчни, нормално, а с кво да си купиш една четка за зъби, примерно!? И това се случва в 21 век, в Европа, в държава, член на ЕС!?! Псуването е излишно. Видях касичка на БЧК за събиране на средства в помощ на украиинците в Столичния храм "Св. Петка" на ул. "Калоян" № 9, срещу бившия "Детмаг". Вече няколко пъти пускам по някоя по-едра банкнота и искрено съжалявам, че възможностите ми са меко казано скромни, но ако сме повече...

-529

4

6екеr4о

23.11 2022 в 15:31

Няма по-гадна новина!

22548

3

dolivo

18.11 2022 в 19:40

хубава работа, ама българска! от български чиновник помощ, благодаря

10298

1

AntiZ

18.11 2022 в 18:08

Що им е да ядат на тези нещастници? Егати изродската държава сме! Има ли поне една причина да се наречен не мърша а народ?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика