Нито една повече: Шествие за правата на жените мина по софийските улици на 8 март

OFFNews 08 март 2023 в 20:26 3078 4

Снимка БГНЕС

Огромно множество от граждани се събра за седма поредна година на 8 март на Шествие за правата на жените. Участниците се отзоваха на призива на фейсбук групата „Феминистки мобилизицаии“ „Нито една повече: Шествие за правата на жените“. Сборният пункт беше пред НДК, а шествието мина по „Витошка“ с плакати с надписи "Жени. Живот. Свобода.", "Хомо, хетеро, транс, би, всички сме сестри", "Бездействието по закона за домашното насилие е убийство".

„Искаме да насочим вниманието към проблема с насилие над жени, който за пореден път беше заметен под килима в последното Народно събрание, когато не се приеха промените в закона за защита от домашно насилие“, коментира пред БТА Доротея Стефанова, един от организаторите на шествието. По думите ѝ тази година сме станали свидетели на ескалация на случаите на домашно насилие.

„С гняв и тъга отчитаме, че в България от началото на 2023 г. всяка седмица една жена губи живота си поради домашно и полово базирано насилие от свой близък или партньор“, коментират от „Феминистки мобилизации“ и припомннят, че на 27 януари представители от БСП, Възраждане и ГЕРБ гласуваха против Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие (ЗИД на ЗЗДН), залагайки за пореден път предизборно на грозна и евтина пропаганда срещу жените и ЛГБТИ+ хората в България, обричайки десетки хора на смърт, както и 1 милион жени на това да продължат да страдат от насилие всеки ден, без ефективно законодателство и достъп до превантивни мерки.

Феминистки мобилизации е, както се описват самите те, феминистки колектив, който се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете посредством организирането на протестни акции и информационни кампании, свързани с правата на жените и полово базираното насилие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

4

Име на профила

09.03 2023 в 03:08

И понеже се изгубих в собствените си коментари нека добавя за феминистките - mansplaining:

"Шествие за правата на жените" - обаче - "Жени. Живот. Свобода." "Хомо, хетеро, транс, би, всички сме сестри"

Сега, аз не съм против гей правата. Ама откъде дойде транс в същото изречение?

Не съм против транс правата също. В смисъл, всеки мъж или жена, може да се определи за жена или мъж. Стига да са пълнолетни, или поне непълнолетни - добре. Малолетни - къде теглим чертата? на 14, 12, 8?

"Бездействието по закона за домашното насилие е убийство" - съгласен, на много жени. Истанбулската конвнция трябваше да се приеме, защото противно на изказванията на псевдопатреотете - тя пазеше жените около нас. Обаче в държавата на кюлчетата, чекмеджетата и тетките - е недопустимо да се търсят права на база пол.

3767

3

Име на профила

09.03 2023 в 03:00

Искам официално а се извиня на колегата Дарт Вейдър, че в бързината на деня си изпълних най-трашната присъда и му набих минусите, сравнявайи заглавието и неговия коментар...

Нетипично за мен, направих това първо, и после започнах да чета статията.

""Хомо, хетеро, транс, би, всички сме сестри""

Ще звучи изтъркано през 2023-та, но аз имам известно количество обратни приятели и познати. Дали са много или просто повече от очакваното - не знам. Със сигурност никой/никоя от тях не се тръшка за транс права в спортовете и училищните тоалетни - по-скоро искат да могат да си живеят и да се възползват от подобни законови облекчения, прилежащи за женени хетеро хора.

Така. Казвайки това, аз съм женен. За жена си. В смисъл, XX и XY. Хич не ми трябват повече права. Искам да се приеме вариант на истамбулската конвенция, където побоят над жени да се криминализира и/или наказва по-сериозно.

870

2

Constanza

08.03 2023 в 21:29

И по-точно?

8053

1

DARTH VADER

08.03 2023 в 20:56

...Жени,сър

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки