НОИ пусна четири нови електронни услуги

OFFNews 17 декември 2013 в 13:53 2173 0

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ)

 

Националният осигурителен институт пусна четири нови електронни услуги. Това съобщиха във вторник от НОИ.

Две от електронните услуги представляват алтернативни начини за представяне на документи в териториалните поделения на НОИ.

Първата е „Декларация за семейно и имотно състояние и за годишния доход на член от семейството – обр. УП-4“, която се изисква за отпускане на социална пенсия за старост по чл. 89а от Кодекса за социално осигуряване (КСО) на навършилите 70-годишна възраст и за отпускане на персонална пенсия по чл. 92 от КСО.

Другата услуга е представяне на „Декларация за семейни обстоятелства - обр. УП-5“, с коятосе декларират семейни обстоятелства, водещи до прекратяване на пенсията. Тя е достъпна и за клиенти на дирекция “Европейски регламенти и международни договори”(ЕРМД) в НОИ. Заявлението за всяка от двете електронни услуги се подписва с електронен подпис или се защитава чрез персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ. Двете услуги са безплатни.

Една от новите електронни услуги на НОИ е разработена за осигурителите. Те ще могат по електронен път да подават заявление за „Издаване на удостоверение за наличието или липсата на трудови злополуки“. С удостоверението осигурителят доказва липсата/наличието на трудови злополуки, официално регистрирани в НОИ, за определен период от време. Удостоверението служи при комплектоване на изисквана документация за участие в обществени поръчки, конкурси и др. Услугата се заплаща съгласно Тарифата за НОИ. Заявлението се подписва с електронния подпис на осигурителя лично или от упълномощено от него лице.

Последната нова услуга, която НОИ стартира през тази година, е подаване на „Декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица (ПОБ)“. Електронната услуга е безплатна. Заявлението се подписва от лицето с електронния му подпис или се защитава чрез ПИК, издаден от НОИ.

Четирите нови електронни услуги вече са достъпни в рубриката Е-услуги/Административни услуги на интернет страницата на НОИ.

С новите четири услуги внедрените от НОИ през тази година електронни услуги са вече 17, като 17 от тях са административни, а 3 – справочни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews