Нов протест на зърнопроизводителите затваря границата при Русе и Кардам

Юлиана Ончева 07 април 2023 в 07:41 1361 2

Зърнопроизводители

Снимка Архив

Зърнопроизводители

Пореден протест на зърнопроизводителите срещу безмитния внос на евтино украинско зърно у нас започва в 10.00 часа. Солидарно ще протестират както български, така и румънски зърнопроизводители.

"Началният час е 10:00, а действията ни са координирани съвместно с румънските ни колеги, като те ще бъдат на отсрещната страна на границата, както и на още няколко места в Румъния." - заяви пред БНР новият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Очаква се зърнопроизводителите у нас да блокират границата на България при Русе и Кардам.

По данни на протестиращите 3,5 милиона тона българска пшеница и 1 милион тона български слънчоглед, на обща стойност 4 милиарда лева, залежават в складовете в момента, а на този фон трафикът на тирове с украинско зърно е станал още по-интензивен.

През миналата седмица протестиращите се срещнаха с министъра на земеделието Явор Гечев и с президента Румен Радев и получиха обещания, че България ще настоява за смяна на регламентите и налагане на такси за артикули от Украйна, както и за допълнителна финансова подкрепа от ЕК, тъй като щетите за производителите у нас са по-сериозни от очакваното. 

"Ако и днешният протест не бъде чут в Брюксел "вече трябва да се мисли за по мащабни действия с повече държави, които сме на едно и също мнение", каза още Проданов.

Заради блокадата на границата днес се очакват задръстване от товарни автомобили, пътуващи в посока Румъния. Протестът по предварителни данни ще продължи 4 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

2

user4eto

07.04 2023 в 09:25

Утре затварям и аз границата. Лягам на произволно избрано КПП.
Цените на китайските стоки, подбиват тези на продуктите които произвежда компанията в която работя.
Не може така!
Не на вноса на китайски стоки!

11948

1

зора

07.04 2023 в 08:46

Горките! Големи щети имали? Щетите им са от лакомия, лани очакваха, че цените сега ще са над 1000лв/тон и скриха зърното по складовете...сега да го пуснат под борсовата 330лв/тон- за да им дойде акъла. Няма да говоря за цена на хляба, при това с 0% ДДС...и всичко дойде от лакомията на "зърнарите"! Хич не им съчувствам. Имат си цял министър, да яха вече комбайна и да се прави на палячо заедно с тях, защото на нас ни е ясно откъде ги сърби...сърби ги, че се минаха, че очакванията им не се сбъднаха.