Одитът на МОН беше рутинен, прокуратурата ще каже има ли престъпление

Александра Маркарян 03 октомври 2016 в 08:25 4153 2

Меглена Кунева

Снимка БГНЕС, архив

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието

Такива одити съм възложила за всички медицински университети - няма изключения. Докладът за Медицинския университет в София беше рутинен, ако имам сигнали, нашето министерство е готово за реагира. Да, в него има притеснителни неща. Прокуратурата изиска този доклад, те ще преценят дали става въпрос за престъпление или за нарушения. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред bTV по повод вътрешния одит на МОН в МУ-София.

Докладът разкри десетки нарушения, сред които неспазване на законите, свързани с обществените поръчки, с обучението в системата на висшето образование, с трудовото законодателство. Срещу бившия ректор проф. Ваньо Митев беше образувано досъдебно производство. Самият той отрича да е допускал или извършвал злоупотреби. Непосредствено след излизането на доклада трима служители на ключови позиции в университета бяха уволнени.

Всеки лев, вложен в образованието - а това са публични пари - очакваме да се изплати поне с 20, каза министърът и посочи, че злоупотребите намаляват с пъти този очакван положителен ефект.

Следващата ни крачка ще бъде да предложим такава дисциплина във висшето образование, която да прекрати възможността да се допускат каквито и да било изключения от принципа за пестеливото и разумно разходване на държавния бюджет, каза още вицепремиерът по повод одитния доклад след проверката в МУ-София.

Тя подчерта, че не е говорила нито с бившия ректор проф. Ваньо Митев, нито с настоящия проф. Вихра Миланова и че идеята заключенията да се представят като персонална борба между двамата показва подценяване на усилията на министерството да се справи с проблема.

Моята работа е да затворим всички пролуки за злоупотреби. Доста сериозна съм по отношение на борбата с корупцията и правя това, което мога, каза още Кунева.

По отношение на срива в приема във висшите училища - тази година Софийският университет имаше трудности със запълването на бройките си дори след четвърто класиране, министърът на образованието констатира, че в България има масовизация на висшето образование, която не води до повишаване на качеството му.

Това, което правим, е реформа във висшето образование. Ние сме на етап, на който трябва да заложим стотици пъти повече на качеството, заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews