Паметник на огнебореца Богдан Личев ще има, въпреки експертите

OFFNews 27 ноември 2017 в 14:20 3894 0

Паметник в памет на пожарникаря Богдан Личев, който почина от инфаркт на 33 години, ще бъде изграден в Нови Искър. 

Столичната комисия за култура подкрепи единодушно искането на гражданското дружество, събрало пари за скулптурата. Художественият експертен съвет не подкрепя предложението, съобщи шефът на комисията Малина Едрева, която обясни, че въпреки това докладът на районния кмет за паметника ще бъде гласуван. Експертите препоръчват да се направи паметен знак, посветен на Богдан Личев, но стотиците граждани искат да се изгради паметникът, за който са събрали пари.

90% от сумата е събрана от пожарните служби за месец и половина, стана ясно още на заседанието на комисията. 

Богдан Личев си отиде внезапно през ноември преди две години. Той бе един от най-изявените пожарникари у нас, всеотдаен професионалист, колега и приятел. В Нови Искър хората ще го помнят като герой, той е направил много добрини, основател е на пожарната служба и на клуб "Млад огнеборец", работеше много с децата и те много го обичаха, разказа кметът на Нови Искър Даниела Райкова. 

Той идваше в почивните дни с нас да помага след наводненията в Мизия, спомни си Благой Тошев от доброволческото формирование към Столична община. 

Паметникът ще бъде от месинг, поставен върху каменен постамент срещу пожарната в Нови Искър. Фигурата в цял ръст ще е висока 174 см и ще тежи 140 кг. Пожарникарят ще е с пълно снаряжение, готов да се бори с бедствия и да помага на хората. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews