Проф. Баева: Правителството и народът на Украйна не са нацисти

Путин е авторитарен лидер, посочи историкът

OFFNews 24 март 2022 в 08:53 5137 1

„Когато категорично осъждаме войната, трябва да кажем, че тя не започна без причина. Те бяха и от двете страни, даже от няколко страни. Формално спорът започна между Русия и Украйна, но в него участват и много западни сили. В началото имаше един призив за денацификация на Украйна. Там има нацисти и това е безспорно, но управлението не е такова. Украинците не са такива”. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия историкът проф. Искра Баева, която подчерта, че е русофил.

Преди ден тя се включи в петиция на леви интелектуалци, осъждащи агресията на Кремъл в Украйна.

По думите й обаче Владимир Путин е авторитарен лидер, управлявал твърде дълго.

„Разделението на русофоби и русофили е различно от разделението ляво – дясно. За нас първата реакция, която доведе до тази петиция – може би първата публична позиция беше на леви активисти”, посочи о своя страна Стойо Тетевенски писател и общественик, който е инициатор на петицията.

По думите му не е важно дали си русофил или русофоб.

„Изходната точка за мен е лявото. Ляво означава антивоенно. И в случая първият ни приоритет трябва да бъде „Не на войната”. Защото невинни хора умират. Не на войната в случая означава – да спрем Путин”, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

24.03 2022 в 11:31

Да, само азовският батальон, който води сраженията на източния фронт са открити нацисти. И общинскят съвет, който беше заснет да пее песни "Бандера е наш баща", са леко нацисти. И хората, които се кефят на Бандера (масов убиец на евреи) са леко нацисти. Иначе няма нацисти.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews