Просветният министър спря учебниците за бедни и богати

Александра Маркарян 31 август 2017 в 16:08 6338 7

Разпространението на учебниците за бедни и богати - цветни и по-евтини черно-бели, да бъде спряно, разпореди министърът на образованието Красимир Вълчев, след като издателство "Просвета" направи двата варианта и предизвика поредния скандал в образованието.

Ще бъде променена и образователната наредба, която урежда този въпрос, така че да се избегнат подобни случаи на ценова дискриминация, обяви Вълчев, който даде нарочен брифинг в Стара Загора днес.

Сега наредбата за учебниците разрешава отпечатването на черно-бели, но не с цел да има скъп и евтин вариант на едно и също издание, а за да може черно-бели да са учебниците по предмети, при които няма смисъл от скъпия пълноцветен печат - напр. математика, химия, физика.

Наредбата ще бъде променена, за да няма в бъдеще подобни тълкувания, като това на "Просвета".

Принципът на равен достъп до образование е основен и никой не се е отказал от него, заяви министър Вълчев. Той коментира поведението на "Просвета" като "липса на чувствителност на посланията към децата от страна на едно издателство".

За него е недопустимо да има делене на децата на бедни и богати.

Смисълът на текста от наредбата - подчерта министърът - не е да се допуска образователна дискриминация.

Той коментира забележката на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която децата трябвало да учат по един учебник, както беше преди години:

"Децата учат по един учебник и по еднакви учебни програми, - отбеляза Красимир Вълчев. - Право на учителските колективи е да изберат най-добре написания учебник."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

7

Новак

01.09 2017 в 07:41

"Богат-беден" са доста субективни категории - един е беден защото няма какво да яде, друг също се чувства беден защото не може да си купи яхта.
Проблемът отново е в лицемерните ценности, които ни се налагат. Сега не е политически коректно да се говори за разделението Бедни-Богати. Това разделение съществува и картинките в учебниците са последното нещо, което го показва. Шарените учебници, скъпите телефони, дрехите, колите пред училищата са проява на еснафщината и избиването на комплекси.
Проблемът е самата образователна система. Има паралелна обучителна система от скъпи курсове и частни уроци, които правят истинското разделение "бедни-богати". Защото нивото на "масовото" образование е такова, че тази система "произвежда" неграмотни и необразовани хора. А това ги обрича да бъдат бедни.
Това състояние се поддържа от същите тези чиновници, които лицемерно сега се бонтуват за цветните и черно-бели картинки.
Защо МОН не осигури по-ефтините учебници безплатно за всички, а който иска да си купува шарени и скъпи?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки