Ресторантите затварят, но доставките са разрешени

Лекарства и медицински средства ще се купуват и без търгове в извънредната ситуация

OFFNews 13 март 2020 в 19:54 8310 0

Снимка Pixabay

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев направи някои разяснения във връзка с безпрецедентното затваряне на магазини, ресторанти и други обекти.

„Ние не затваряме магазини, а ограничаваме достъпа до тях. Преустановява се посещението в ресторанти – това не означава, че държавата ги закрива. Имайте предвид, че се намираме в извънредна ситуация и сме длъжни да вземем всички необходими мерки, за да съхраним здравето на хората при прекалено струпване на малки затворени места. Не закриваме самия магазин или ресторант. Даже нещо друго – даваме възможност да се използват съвременни форми на доставка на адрес, вкъщи, в офиси, даже и в хотели. Не сме ограничили напълно тяхната дейност. Не може всичко да продължава така, както е досега“, обясни здравният министър.

Органите на МВР, РЗИ, областните управители, МОН и Министерство на здравеопазването ще бъдат отговорни за проверка дали препоръките се изпълняват.

„Засега не са предвидени глоби. Разчитаме изключително много на съзнанието на хората, защото това е съзнание за съхранение на здравето и на самия човек, и на хората около него“, поясни Кирил Ананиев.

Вместо с търгове, някои лекарства и медицински средства по време на обявената извънредна ситуация ще могат да се договарят пряко, обяви още здравният министър Кирил Ананиев във връзка с мерките срещу епидемията от коронавирус.

"В Закона за здравето вече имаме право на пряко договаряне при закупуване на възложителите на медицински изделия и лични предпазни средства, необходими за осигуряване на противоепидемиологични мерки, въведени с акт на министъра на здравеопазването или директора на регионалната РЗИ в случаите на обявено извънредно положение по чл. 84 т. 12 от Конституцията на Република България. В извънредната ситуация влизаме в пряко договаряне на медицински изделия, без обществена поръчка, защото няма как иначе да предприемем спешни мерки", заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков