Резултатите от изпитите след VII клас: средно 53,86 т. по литература, 37,94 по математика

Повече от половината седмокласници не умеят да оформят графично текст, нито да разчитат внушенията в откъс от изучавана творба - показва анализът на Министерството на образованието и науката

Александра Маркарян 28 юни 2021 в 12:23 3877 1

Излязоха резултатите от изпитите VII клас.

Средният брой точки по български език и литература е 53,86 при максимални 100. По математика той е 37,94 от възможни 100.

Резултатите са най-високите за последните три години, информират от Министерството на образованието и науката. При подобна оценка, разбира се, трябва да се вземе предвид и степента на трудност на тестовете през тези години.

Въпреки тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, той остава нисък, отбелязват от министерството.

Трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета.

Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика - 152-ма.

44 имат 0 точки и на двата изпита. 0 по БЕЛ е резултатът на 223 седмокласници и на 208 - по математика.

По математика най-лесни са били задачите за ъгли.

Не се забелязва значително разместване спрямо предходни години сред регионите с най-високи постижения. С високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Както и при X клас, учениците от Ямбол и от Кърджали са значително по-добри по математика, отколкото по български език и литература. Обратното е в Перник. Там са по-силни по български език и литература. Габрово е в първата петица по български език и литература, а Бургас – по математика.

Възпитаниците на математическите и природо-математическите гимназии са традиционно с най-добри резултати и по двата предмета.

Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците, показват резултатите, анализирани от МОН. Седмокласниците са предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали книжовноезиковите правила. Повече от половината не умеят да оформят текст графично, посочват от министерството.

Преобладаващата част от седмокласниците се ориентират в изучавани творби по отношение на герои, образи, теми, проблеми. Едва един от всеки четири обаче открива повечето или всички грешки в текст. Над половината от учениците не разчитат внушенията в откъс от изучавана творба.

На национално външно оценяване по БЕЛ се явиха 57 538 ученици, а по математика - 57 328.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки