Софийска вода със съвети как да не замръзват чешми и тръби

OFFNews 30 ноември 2017 в 14:54 10391 0

„Софийска вода” АД напомня на клиентите си, че ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите трябва да се обезопасят срещу замръзване през зимата. 

Не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса при монтирания общ водомер, намиращ се във водомерните шахти, сградите на етажната собственост или в други помещения. При липса на такива условия, трябва да бъде добре топлоизолиран и защитен от влага, съветват от дружеството. 

С понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите се увеличава, затова при необитаемите имоти водата да бъде спряна и инсталацията източена, а вратите и прозорците на неотопляемите помещения да са уплътнени и плътно затворени. Таванът на сградата да бъде добре изолиран, съветват още от Софийска вода.

Външни чешми и тръби не бива да се оставят да капят или да текат, защото това би довело само до аварии и разхищаване на вода. Тази порочна практика неминуемо ще се отрази на сметката ви, категорични са от дружеството. Трябва да се спре водата от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи. 

Най-добре е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне в тях на чували със стърготини, а капакът да е дървен и добре изолиран. 

За да предпазите водопроводните инсталации от замръзване: източете инсталацията/тръбите/; проверете изправността на спирателните кранове; по възможност водомерът да е в помещение, в което температурите не падат под нула градуса или да е добре изолиран; зазимете водомерните шахти, като ги топлоизолирате добре;спрете водата към всички външни чешми, обобщават от Софийска вода. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков