Спаси София и ДБ призоваха да не се продават общински имоти в края на мандата

OFFNews 27 юли 2023 в 12:52 713 0

Борис Бонев

Снимка БГНЕС/архив

Борис Бонев

На последната сесия на Столичния общински съвет Борис Бонев, лидер на Спаси София и независим общински съветник, заедно с Бойко Димитров от групата на Демократична България алармираха за готвените продажби на общински имоти в София.

“За последните 2 месеца е имало общо 5 заседания на Общинския съвет, в които са разгледани над 120 доклада за разпореждане с общинско имущество.Забелязваме, че е честа практика районни кметове да предлагат за продажба общински имоти без аргумент различен от желанието да бъдат получени средства в общинската каса. Друга процедура, която се практикува, е приемането на множество доклади за отдаване под наем на общински имоти за различни дейности за срокове между 5 и 10 години, с което в края на мандата се връзват ръцете на бъдещето управление да води собствена политика.” - сподели Борис Бонев.

“Ролята на Общината е да защитава обществения интерес по най-добрия начин. Това със сигурност не включва продажба на имоти набързо, без аргументи и за сметка на удобството на гражданите. Ние сме решени да спрем тази практика - докато сме в ролята ни на опозиция ще продължаваме да изсветляваме порочните практики, а след изборите есента ще въведем нови правила и ще прекратим веднъж завинаги безразборното презастрояване.” - категоричен е Борис Бонев.

“Друг проблем, който забелязваме като честа практика, е, че до комисия достигат оценки на имоти, които не отговарят на пазарните и се налага съветниците да взимат решения за повишаването им. Тук говорим за опити “апетитни” имоти да бъдат продадени под пазарната цена, което ощетява значително бюджета на Общината.” - добави Бойко Димитров от Демократична България.

“Ако въобще се налага продажба на общински имоти, ключово е цената им да отговаря на пазара в момента. Предлагаме редица мерки, които ще доведат до подобряване на направените оценки като: въвеждане на обща методология, активно включване на общинското дружество Софинвест за изготвяне на оценки и др. Не на последно място, задължително е приходите от продажби на общинско имущество на първо място да бъдат използвани за отчуждаване/откупуване на частни имоти, предвидени за публични нужди – за озеленяване, образователни институции, инфраструктурни обекти.” - каза още Бойко Димитров.

“Ние отправяме призив към мнозинството на ГЕРБ-ВМРО в общинския съвет и към всички районни кметове да спрат да предлагат и гласуват доклади, свързани с разпореждане с общинска собственост, освен по казуси, свързани с изграждането на публична транспортна и социална инфраструктура. Смятаме, че в края на мандата се откриват твърде много възможности за нарочни действия, които сериозно да ощетят общината. Призоваваме за отговорност и разум, вместо алчност и разкостване на все по-малко оставащата общинска собственост.” - завърши Борис Бонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!