Световният еврейски конгрес с остра реакция срещу Костадинов в писмо до Денков

Лидерът на Възраждане да се въздържа от реторика за Холокоста и да използва по-малко обидни подходи за постигане на своите политически цели - съветва изпълнителният му директор Марам Щерн

Александра Маркарян 27 юни 2023 в 13:42 5213 1

Премиерът Николай Денков влиза в заседателната зала преди началото на правителствено заседание.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Премиерът Николай Денков влиза в заседателната зала преди началото на правителствено заседание.

Остро реагира Световният еврейски конгрес на изказвания от Костадин Костадинов, в последният използва Холокостът и прави неуместни сравнения с него. Изпълнителният директор на СЕК Марам Щерн изпрати писмо в тази връзка до българския министър-председател Николай Денков. То бе публикувано днес и от председателя на Организацията на евреите в България проф. д-р Александър Оскар "по повод поредните антисемитски прояви" на лидера на партия "Възраждане".

"В писмото си СЕК изказва силната си тревога от случващото се в България, засилващите се прояви на антисемитизъм и език на омраза, както и опитите за дискредитирана на Организацията на евреите в България “Шалом” - пише проф. Оскар. - Изказва се и силно възмущение по повод на политическата риторика на лидера на ПП “Възраждане”, свързана с изкривяване на историята на Холокоста и отправяне на обидни обвинения в нацизъм към председателя на ОЕБ “Шалом”.

Припомня се, че не за първи път К. Костадинов използва трагедията на Холокоста за политически цели, като по време на КОВИД пандемията зелените сертификати бяха сравнени с жълтите звезди, които евреите е трябвало да носят, в резултат от приетия “Закон за защита на нацията”.

Световният еврейски конгрес подчертава, че ОЕБ “Шалом” представлява еврейската общност в България и опитите нейното делегитимиране, чрез представянето и за една от многото еврейски организации, е несъстоятелно.

Писмото завършва с призив към министър-председателя и българските политици да не допускат темата за Холокоста да бъде използвана като платформа за адресиране на политически и социални въпроси."

Реакцията на премиера беше почти мигновена. Днес правителството на Николай Денков призова разследващите органи (прокуратурата - бел. ред.) да образуват проверки за призивите от страна на "Възраждане" и председателя на партията Костадин Костадинов заради призивите към насилие.

Писмото:

Пиша Ви днес, за да изразя нашата сериозна загриженост във връзка с настоящия политически дискурс в Република България, в който очевидно е станало приемливо да се омаловажават и банализират Холокостът и съдбата на евреите по време на Втората световна война.

Г-н Костадинов, лидер на партия "Възраждане", често използва Холокоста като политическа платформа за разглеждане на съвременни политически въпроси. Съвсем наскоро г-н Костадинов отправи обидни обвинения в нацизъм срещу д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България (ОЕБ) "Шалом". Особено като се има предвид, че ОЕБ "Шалом" е асоциирана към Световния еврейски конгрес като представителен орган на евреите в България и движеща сила на еврейския живот в България, ние сме разтревожени, че някои партии се опитват да оклеветят д-р Оскар, като същевременно се опитват да делегитимират ОЕБ "Шалом", твърдейки, че тя е "просто една от еврейските организации в България".

Освен това представителите на "Възраждане" правят сравнения между сертификата за ваксинация или тестовете за COVID и репресивните тактики, прилагани от нацисткия режим срещу еврейското население, и неколкократно по време на предизборните си кампании използват конспиративни теории, отнасящи се до еврейско влияние. Освен това те са известни с това, че дискредитират лица от обществения живот единствено въз основа на тяхното еврейско наследство. Появата на заведение в София, носещо надпис JUDE и еврейска звезда, може да се отдаде пряко на нормализирането на подобен дискурс в страната. Световният еврейски конгрес изразява своето несъгласие с използването на историята на Холокоста в политическия дискурс. Използването на термини като "нацизъм" и "националсоциализъм" извън техния исторически контекст е напълно неуместно и се счита за антисемитско съгласно работната дефиниция за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA), която България е приела като своя оперативна дефиниция.

Ето защо от името на еврейските общности по света бих искал с уважение да помоля г-н Костадинов да се въздържа ипо-малко обидни подходи за постигане на своите политически и социални цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки