Тотото празнува 65-годишен юбилей: За да бъде стабилен тотализаторът, трябва да е чист

Предстоят промени в Закона за хазарта - повече пунктове и възможност за присъединяване към евролотарията

Ружа Райчева 12 май 2022 в 21:36 2442 0

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Министрите Радостин Василев, Драгомир Заков, Александър Тодоров, Христо Проданов, Иван Иванов

В българския спорт от години не са правени много реформи. Това, което правя в момента, води до голяма съпротива в някои сфери, но се надявам, че нашата откритост води до това, че обществото разбира, че не е така, както е било досега.

Това заяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев на откриването на празника по повод 65 години от първия тираж на играта "Спорт тото 1" на Българския спортен тотализатор. 

"Тази година се очертава да бъде годината на реформите в БСТ, както и в българския спорт. Поставил съм цели на ръководството на тотализатор, в техен интерес е да ги изпълнят. Основаната цел е дружеството да печели добре, защото е основният спонсор на нашия бюджет и култура. Тази година предстоят промени в Закона за хазарта, вероятно предстои промяна централната компютърна система на тотализатора, предстои модернизация на лотарийните игри. Предстоят инвестиции, които да доведат до това печалбата догодина да е по-голяма. Тотализаторът трябва да е стабилен и сигурен, а за да бъде такъв, трябва да бъде чист. Това са целите ни", заяви Василев. 

Той заяви, че колкото повече печели тотализаторът, толкова повече печели българският спорт. 

На събитието присъстваха множество представители на Министерския съвет и на парламента, както и знаменитости, сред които Димитър Бербатов, Ники Кънчев и Део, който беше водещ на празника. На 12 май 1957 година е организиран първият тираж с играта „Спорт тото 1“. В него са включени мачове от българското първенство, а съвсем скоро на 29 декември 1957 година е първият тираж на Тото 2 с играта „6 от 49“.

Изпълнителният директор на Българският спортен тотализатор Александър Тодоров приветства гостите и заяви, че БСТ се е установил като най-големият помощник на български спорт.

"Живеем във времена, в които имаме нужда от хора със силен морал и воля. Сега, повече от всякога, БСТ трябва да бъде силен, затова ще инициираме промени в Закона за хазарта, за да направим Спорт тото каквото трябва да бъде. Основна задача е да увеличим броя пунктове, както и да работим за присъединяване към евролотарията. Знам, че най-големият капитал на едно предприятие са хората, които работят в него, благодаря ви, че сте тук!", посочи Тодоров.

Още от създаването си основната задача на тотализатора е да осигурява финансови средства, с които да подпомага подготовката и участието в състезания на родните спортисти. Тази задача Българският спортен тотализатор изпълнява и до днес. Всеки път, когато българският химн прозвучи в спортните зали или се понесе над стадионите, заслуга за това имат и милионите участници в игрите на тотализатора с лоялността си към родния спорт.

В началото залози са приемани в пощенските клонове, а днес има изградена мрежа от приемателни пунктове, както и възможността за правене на онлайн залози. Като държавен хазартен оператор, какъвто е и до днес, Спорт тото бързо печели симпатиите и преди всичко доверието на три поколения участници и раздава печалби, които нямат аналог в нашата история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови