Трайчо Трайков показа тунелите под паметника на Съветската армия (снимки)

Владимир Йончев 24 март 2024 в 14:14 14965 3

Снимка

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков слезе в тунелите под паметника на Съветската армия и публикува снимки какво има в тях.

Влязох да разгледам пространството под монумента в Княжеската градина.

Има просторна зала с множество железобетонни колони, които подпират конструкцията. На доста места бетонът се е изронил и корозията по арматурата работи, пише Трайков.

Той припомня, че тази седмица в СОС ще се гледа доклад за международен конкурс с идеи за бъдещето на това място. Като цяло те са в три посоки - възстановяване на парка - градина (което районният кмет намира за чудесен вариант), друг паметник или някаква обществена сграда.

Както е известно, Фердинанд е смятал да си построи там дворец, но войните са предотвратили плана му.

Този дебат трябва да се проведе без голямо отлагане във времето, но също така и много, много внимателно, пише още кметът.

Повечето от коментарите под поста му във Фейсбук са мястото да остане градинка и да не се строи нищо след разрушаването на паметника на окупаторите.

Тунелите под паметника са известни открай време под името "Тунелът Бронкс". В продължение на години достъпът до тях беше съвсем лесен откъм вход, разположен в градинката и бяха ползвани от наркомани или просто за преспиване на закъсали в центъра хора. Част от празното пространство беше използвано при строежа на метрото в отсечката между стадион "Васил Левски" и Софийския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

stix

29.03 2024 в 10:12

А кога са построени катакомбите?Софийските потайности.

22548

2

dolivo

25.03 2024 в 09:58

Случайна е приликата и с тоалетна.

1000

1

дядо Санко

24.03 2024 в 16:10

Всяка прилика с тунелите на Ханас е съвсем случайна...
 
X

Да помогнем на украинските деца!