Трудови мигранти ли са украинските бежанци - инспектори и работодатели в задочен спор

OFFNews 24 април 2023 в 10:19 1273 0

бежанци
Украински бежанци.

Пропуски в българската нормативна база и липса на синхронизиране на закона за трудовата миграция с европейската директива, по която през пролетта на 2022 г. беше предоставен хуманитарен статут на бежанците от Украйна и правата им бяха приравнени на тези на гражданите на Европейския съюз, доведоха до там, че работодатели, назначили украински бежанци, бяха глобени от Инспекцията по труда.

Според неофициални данни на неправителствени организации, актовете и издадените въз основа на тях наказателни постановления с глоби са поне 70 в цялата страна. Малка част от тях обаче се обжалват.

19 към средата на април са образуваните административно-наказателни дела във Варненския районен съд по жалба на работодатели, наели на работа бежанци от Украйна като представители на трета на ЕС държава. От тях 12 са приключни, 5 дела са обявени за решаване, а две все още предстоят да бъдат разгледани, сочи справка на ведомството, цитирана от БНР.

Най-големият брой актове – шест, са на варненската пациентската асоциация „Хипофиза“, която през октомври миналата година осъди Националната здравноосигурителна каса за отказ на информация колко украински бежанци имат личен лекар.

Размерът на глобите е общо 12 хил. лв., по 2 хил. лв на акт, посочва председателят на асоциацията Ваня Добрева. Всички наказателния постановления са обжалвани. По три от тях глобите са потвърдени, едно е обявено за решаване, едно е отменено, но се обжалва от трудовите инспектори, а последното предстои, уточнява Добрева.

Казусите са от август 2022 г., когато от асоциацията назначили шестима украински медици да помагат с обгрижване, придружаване и превод на тежко болни бежанци, настанени в държавната база „Железничар“ в курорта „Златни пясъци“.

От асоциацията пропуснали да уведомят Инспекцията по труда за точния ден на започването на работа на бежанците – информация, която дублира идентично уведомление, което работодателите подават в НАП и, което касае трудовите мигранти у нас от трети държави.
Според Европейската директива обаче, бежанците от войната в Украйна са с по-различен статут, който автоматично им дава достъп до трудовия пазар у нас.

Въпреки че, евродирективата е над националното законодателство, парламентът не е приел промяна в Закона за трудовата миграция и така нормативният пропуск води до санкции за работодатели и НПО, които помагат на бежанците.

Няма и отделно тълкуване от страна на Инспекцията по труда, чиито аргументи са, че законодателят не е направил разлика между гражданите на трети държави и граждани на трети държави – бежанци.

Получава се нещо като Параграф 22, коментират адвокати, които представляват глобени работодатели.

Освен Асоциация „Хипофиза“ в списъка на обжалващите наложените глоби в района на Варна са още хотелиери и ресторантьори.
От близо 17 хил. започнали работа у нас украински бежанци след началото на войната, до инспекцията по труда са подадени около 8500 уведомления.

От назначените от Асоциация „Хипофиза“ миналата година шестима украински медици, вече никой не работи в „Железничар“. Към днешна дата хотел, назначил през миналата година около 40 души, има едва неколкоцина наети украински бежанци.

Последното насрочено заседание по задочният спор дали бежанците от Украйна са трудови мигранти или не, е насрочено на 22 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews