Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Учениците с документ за преболедуване или ваксинация няма да бъдат тествани

Проверката за COVID на децата със СОП ще е вкъщи. Частните училища също ще получат безплатно тестове

Александра Маркарян 04 ноември 2021 в 09:28 3561 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Учениците с валиден документ за преболедуване или ваксинация няма да бъдат тествани за COVID-19 в клас. Тези със специални образователни потребности ще бъдат тествани у дома, а не в училището им – уточнява тази сутрин Министерството на образованието и науката, след като снощи бяха договорени условията, при които учениците ще се върнат към присъствено обучение.

Ваксинирани са 5,40% от учениците над 12-годишна възраст.

Учениците от 1. до 4. клас ще могат да се върнат присъствено най-рано на 10 ноември, ако до 8-и бъдат доставени щадящите тестове. Те ще бъдат тествани два пъти седмично в училище, ако попадат в община с над 500 заболели на 100 хил. души население. Такива в момента са повечето населени места у нас.

Тестването ще е в понеделник и четвъртък през първите 30 минути от занятията за деня. То става задължително и за учителите и непедагогическия персонал без зелен сертификат. Тестовете ще са безплатни за учениците и училищата. Частните училища също ще получат такива, уверява МОН.

В тестването ще се включват медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които имат валиден документ за ваксинация или преболедуване, или се тестват два пъти в седмицата.

За да се компенсира времето за тестване, ще бъде променен дневният режим - ще се намалят учебните часове, междучасията или ще се предприеме друго, съгласно решение на директора на училището.

Минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка. Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца. Нежелаещите това ще трябва да задържат децата у дома. За тях ще се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.

Педагогическите и непедагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнителни средства от бюджета за 2021 г. за двата месеца до края на годината. Размерът на това възнаграждение ще бъде определен в анекс към Колективния трудов договор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews