Украйна иска хуманитарна помощ от България

4 автобуса пътуват към Киев, а 3 ще тръгнат от Одеса. Те ще бъдат конвоирани до границата

OFFNews 25 февруари 2022 в 15:01 1790 0

Украйна се нуждае от спешна хуманитарна помощ. А списъкът с необходимите неща е получен в българското външно министерство току-що и веднага е бил предаден на компетентните органи. В него влизат питейна вода, детски дрехи и пр., обяви зам.-министърът на Външно Ирена Димитрова.

363-ма български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали да бъдат евакуирани до момента. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и с 3 от Одеса, като от Министерството на отбраната са в готовност да се включат с техни рейсове. 

Димитрова допълни, че в посолството ни в Киев са настанени около 30 наши сънародници, сред които и екип на бТВ. Засега дипломатическата ни мисия не е заплашена от ракетен обстрел, защото наоколо няма стратегически обекти, но ще започне поетапна евакуация, ако военните действия ескалират.

"Всеки момент се надяваме, че ще имаме автобуси от Одеса към България с около 130 човека. Отделно имаме 4 автобуса, които са тръгнали към Киев", съобщи директорът на Ситуационния център към МВнР Антон Марков.

Издават се временни паспорти на всички български граждани, които са без документ за самоличност, за да могат да се приберат към България, допълни той.

Тръгващите от Одеса ще минат през Молдова към България.

Ирена Димитрова посочи, че положението по границите е много тежко, работи се със съюзниците и е поискано съдействие "по всички канали", за да се улесни придвижването. Тя допълни, че излизането от Украйна ще отнеме около 4-5 часа, а до границата рейсовете ще бъдат конвоирани от местните власти. Към конвоя ще бъдат включени и наши съграждани, които ще пътуват с личните си автомобили.

"Позицията на България за военните действия от страна на Русия в Украйна е, че осъждаме крайно агресивните действия. Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Осъждаме решението на Русия да признае двата сепаратистки региона в Източна Украйна", заяви Димитрова.

Тя напомни, че страната ни е настоявала още от начало за диалог, "но Русия избра друг път". 

В знак на солидарност с Украйна довечера в 19:00 ч. сградата на МВнР ще бъде осветена с цветовете на знамето на Украйна.

Вчера в МВнР е извикан посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и позицията на България официално й е била представена от зам. външния министър Васил Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл