В България се търгува незаконно с диви котки, предупреждават от 'Четири лапи'

OFFNews 24 януари 2019 в 09:15 16749 0

За незаконна търговия с диви котки у нас предупреждават от "Четири лапи".

След случая с избягалия каракал в Пловдив - който се оказа домашен любимец - темата коментираха Явор Гечев от фондация „Четири лапи” и директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София инж. Ирена Петкова пред bTV.

"Законът за защита на животните (ЗЗЖ) казва много ясно, че се забранява внасянето, придобиването, отглеждането и притежаването, включително продажбата на диви котки. Единствено се допуска отглеждане в зоологически градини и спасителни центрове", заяви инж. Петкова.

По информация на Гечев обаче "това не е единственият каракал, който е отглеждан от частно лице".

"Още през ноември миналата година изпратихме писмо до МОСВ за каракал, който бе заснет на Летище София. Свързахме се с развъдници на каракали във Франция и се оказа, че в България са внесени поне пет животни. Знаем и за един сервал, който е в Разград”, коментира Гечев.

Такова животно струва между 2500 и 5000 евро, в зависимост от доставката, допълни той и уточни, че има фирми, които ги доставят дори до дома на купувача.

По закон санкцията е отнемане и глоба. РИОСВ твърдят, че правят проверки. Но именно експерт е регистрирал животното. Той е изготвил документите, като не е оценил факта, изричната забрана, съгласно ЗЗЖ, че такава регистрация не може да бъде извършена за екземпляр, който да бъде отглеждан в домашни условия. В никакъв случай не може да бъде регистриран на това основание, каза инж. Петкова.

Въпросният експерт е освободен от длъжност.

Собственичката на животното, кръстено Гръм, казва, че се чувства така, сякаш някой се опитва да вземе детето ѝ.

"В случая хората не са виновни, защото са се допитали до компетентната институция, която им е казала, че могат да отглеждат каракал у дома", каза още Гечев.

Тече проверка по случая.

"Организирахме среща с представители на неправителствени организации и МВР, на която искахме да подобрим комуникацията и действията във връзка с множеството такива сигнали”, поясни директорът на РИОСВ-София.

Миналата година сигналите са 167. Сред тях има за търговия с препарирани животни и живи костенурки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Тези избори са мръсни - залогът е огромен