В приюта за стари магарета в село Баничан (видео репортаж)

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Искра Ангелова 19 септември 2023 в 13:03 6883 2

Приютът за стари магарета в село Баничан

Вече почти 20 години екипите на „Ветеринари в действие" полагат грижи за магарета и други животни в нужда, помагат на техните собственици, работят за утвърждаване на хуманно отношение към природата и околната среда в с. Баничан. Откриваме единият от основателите и стопаните на приюта д-р Дърпатов в един летен дъждовен ден. Дотук ни е довела Румяна Джибова - разказвачката на истории от селото, която се гордее и с тази екзотична и благородна негова придобивка. В пищно разлистилото се, зелено лято правят впечатление добре оборудваните заслони, хранилки, заграждения и сградите за персонала. Разбираме и защо е толкова добре направено всичко - приютът е всъщност швейцарски.

„Можете да помогнете на животните, само ако помагате и на хората“ е мотото, което през 2005 година събира в Швейцария трима приятели ветеринарни лекари. Те създават асоциацията „Vets in Action“ (Ветеринари в действие) и през годините я утвърждават като международна и политически независима организация с нестопанска цел, чиято цел е спасяването на ранени, малтретирани или изгубени животни. Регулярно се ангажират и с големи проекти за кастрация на бездомни котки и кучета в критични райони по света, както и с медицинско обслужване на животни в нужда. Реагират енергично при неприемливо човешко поведение спрямо животни, влагат много време и сили за образование на деца и възрастни за опознаване света и живота на животните. Средствата за тази мащабна дейност се набират от частни дарители, които споделят ценностите за прагматична и целесъобразна помощ за животните и за ефективност и социална справедливост, защото често и положението на човека трябва да се подобри, за да е в състояние той да помогне на животно. Работят с местни ветеринарни лекари, обучават ги и осигуряват възможност да споделят опит в международен мащаб. Активно популяризират ветеринарните дейности и изследвания, реализират проекти и кампании в областта на животновъдството, защита на потребителите и др. 

Първата международна акция на „Ветеринари в действие“ е в Южна Италия. Въпреки съпротивата на една организация, която печели от държавните приюти, в които страдат и умират хиляди кучета, местни членове на фондацията успяват да поемат работата в тях и изграждат модерен Център за защита на животните близо до град Поджардо (регион Пулия). Превръщат го в еталон за спасителен център за кучета, котки и диви животни от целия регион. В Гърция фондацията е създала и поддържа в град Серес спасителен център за кучета и котки. Първата кастрационна кампания на „Ветеринари в действие“ е през 2016 година. С днешна дата тази дейност обхваща цяла Гърция, като са подписани договори за дългосрочно сътрудничество с местните власти.

Българският проект на организацията „Ветеринари в действие“ се осъществява в с. Баничан, община Гоце Делчев. Познат е като „Долината на магаретата“, наричан е още „Приют за магарета“ и „Пенсионерски клуб за магарета“. Създава се поради необходимостта да се осигурят ветеринарни грижи за местните пенсионирани магарета, за тези, които вече са стари, болни и немощни. За тях приютът е спасение от кланиците в Италия, към които ги води активно действащ канал за износ на магарета. Трасето минава през България, Гърция и Румъния. А мястото на приюта в България е избрано след специално проучване, според което в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча има общо над 200 магарета.

Официалното откриване на приюта за магарета в Баничан е на 29 септември 2016 г. До него се стига след десетилетна предварителна работа, свързана с грижи за магаретата в региона, с разговори и обучение на техните собственици. Скептицизмът, че някой е готов да направи нещо добро за тях и за техните животни отстъпва място на доверието и уважението към сдружението „Ветеринари в действие“. Началото полагат основателят на гражданската организация Щефан Вебер и д-р Константин Антов - ветеринарен хирург, член на борда на фондацията и председател на нейния българския клон, който като сдружение „Ветеринари в действие“ е регистриран в България по закона за юридическите лица с нестопанска цел, а д-р Марио Дърпатов, с когото се срещнахме, поема отговорностите на главен лекар в приюта.

И до днес се поддържа мобилен екип, който редовно и безплатно осигурява ветеринарни и ковашки грижи за животните в селата от региона. Единственото условие към собствениците е, когато престанат да използват магаретата си, да ги дарят на приюта, а не да ги продават за клане. „Нашата задача е магаретата да имат по-комфортен живот по селата със своите стопани, насърчаваме ги да си ползват животните, ограмотяваме ги, обучаваме ги, поддържаме самите животни в добро здраве, за да нямат проблеми и да им служат дълго време“, разказва д-р Константин Антов и подчертава, че „по смисъла и същността на това, което правим, ние сме единствените в България“.

Приютът край с. Баничан е разположен на площ от 240 дка. Част от земята е изкупена от частни собственици, но по-голямата е общинска и е предоставена на сдружението на концесия. Финансирането на приюта идва пряко от централата на „Ветеринари в действие“ в Швейцария, като нейните български представители работят за привличане на местни дарители и доброволци.

Обитателите на приюта разполагат с магарилници; плевня с просторни, светли отделения, в които животните имат достатъчно място да се движат свободно в групата. Специално е отделена и модерно оборудвана зала за лечение. Благодарение на щедро дарение е налице мобилен рентген и ветеринарите могат да работят без проблеми с него под просторния навес. Всички сгради са в синхрон с традиционната местна архитектура, като са съобразени със специфичните нужди на своите дългоухи обитатели, които не живеят в клетки и не работят - те се радват на живописно, добре поддържано обширно пасище. Боледуват рядко, но зимният период е критичният за тях, защото са по-топлолюбиви животни. Тогава отопляват помещенията им, а изхранването е със сено, ечемик, моркови, дори ябълки. Първоначално капацитетът на приюта е за около 30 магарета, но се налага да бъде удвоен, първите обитатели са 8, после стават 17, а днес на спокойни старини и много приятели се радват 55 магарета на достолепните 30 и повече години. „Повечето идват с името Марко и се налага да ги прекръстим на стари години“, казва д-р Марио Дърпатов пред камерата ни. Така имената на магаретата са най-различни – все пак има Марко, но и Алипи, Калина, Мурат, Мориц, Херкулес, Шон, Тошко, а техни снимки могат да се разгледат на сайта на организацията (https://stie.ch/en/about-us). На свиждане често идват старите им собственици. Други се обаждат по телефона, за да попитат как са, а от приюта им изпращат актуални снимки на техните магарета. Сегашните обитатели на приюта са най-вече от региона на Гоце Делчев, но има и от други места на страната. За всички тях се грижат двама ветеринарни лекари, четирима гледачи и двама охранители, а между другото са приютили и отглеждат и няколко кучета.


„Нямаме намерение да превръщаме приюта за магарета в атракцион, въпреки, че многократно сме питани и са ни обещавали с автобуси да довеждат туристи. На никого не съм отказал достъп, който иска може да дойде, но това не е зоологическа градина, която предлага туристически пакети за уикенда“, категоричен е д-р Константин Антов. И подчертава, че тази форма излиза извън философията на „Ветеринари в действие“. Убеден е, че хуманното отношение към животните може да бъде ефективно, само ако се основава на информацията и образованието. „Хора, които са мотивирани, наистина се интересуват и имат желание да помогнат и да доброволстват, са добре дошли при нас. Опитваме да влезем в училищата с образователни програми, подрастващите да идват на място, за да провокираме поне малко емпатия в по-младото поколение“, казва още д-р Антов. Днешните деца и млади хора са тези, които в близкото бъдеще ще вземат важните решения за обществото, а в ранната си възраст те са по-възприемчиви към формирането на уважение и хуманно отношение към животните. "Ветеринари в действие" посещават училища и детски градини, организират образователни дни и дни на отворените врати, посрещат подрастващите в приюта, запознават ги с животните, ползата от тях и грижите от които се нуждаят. Целта е не само да се дадат знания, но и да се обърне внимание на последиците за животните от човешкото действие, за да научат и разберат децата, че собственикът е отговорен за своя домашен любимец.

„Запознавайки се с животните и техния живот, младите хора се ентусиазират, повече и по-добре разбират темите, на които са посветени нашите събития и дейности. Работим с деца от детски градини и училища, като в парка съчетаваме културата с образователни дейности“, допълва картината на партньорството Румяна Джибова, секретар на читалище „Изгрев“ в село Баничан. Посочва още удовлетворението от активното сътрудничество с екипа на приюта за магарета, финансирал големите награди „Цар и Царица на кромида“ посветени на прочутия баничански воден лук кромид и връчени в проведения в селото през 2019 година първи за Югозападна България кулинарен фестивал. ПОвече за специалитетите на селото и нейната невероятна история ще можете да гледате в последния филм от поредицата на OFFNews "Истории за доброто" - "Бавната храна на Slow food или как Десислава и няколко баби поставиха България на картата на света".

Друга основна дейност на гражданската организация „Ветеринари в действие“ е да поддържа спасителни центрове за животни, които поради много причини не могат да бъдат пуснати обратно на открито. Такъв има до входа на приюта за магарета край село Баничан. В него могат да живеят близо 30 кучета, а често пациенти стават котки или диви животни. Когато не могат да се върнат към свободата или да намерят ново семейство - на тези животни, както на старите работни магарета, им е позволено да останат докрай при своите спасители.

Сдружението изгражда още и добре оборудвани центрове за кастрация на бездомни животни. Такъв работи в близост до приюта за магарета и е на разположение на лекарите от сдружението, като юридическата форма е ветеринарна практика.

Д-р Константин Антов води всички кастрационни проекти на гражданската организация, обучава местните ветеринари в щадящи за животните техники за кастрация. „Опитваме се да овладеем популацията на бездомните животни с кастрационни и образователни проекти, за да създадем отговорност у хората да не изоставят своите любимци. И да ги обучим, за да ги накараме да започнат да ги кастрират. Трудно се излиза на глава, масово тровят бездомните кучета“, казва д-р Антов. „Много често заедно с д-р Антов и на добра воля кастрираме бездомни кучета. Тази година са над 500, тук, в региона на Гоце Делчев“, допълва д-р Марио Дърпатов и припомня, че бездомните животни са били домашни любимци. Двамата виждат решението на проблема в добрата нформираност и високата отговорност на собствениците на животни. В повечето европейски страни законодателството третира жестокостта към животните и тяхното изоставяне за престъпление, за разлика от България.

Спазването на закона е съществен инструмент в хуманното отношение към животните, но ефективното правоприлагането обаче често е проблем. В решенията на важния проблем с бездомните животни е съществена ролята и на местните власти, обаче прилаганите през последните 20 години от тях политики и практики се доказаха като не особено ефективни. Ветеринарите в действие застават зад кастрацията като единственото разумно, устойчиво и хуманно решение.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки